Стойчо Кацаров
Стойчо Кацаров / Президентство на Р България
Здравният министър Стойчо Кацаров разпореди проверка на управлението на пандемията от COVID-19. Това става ясно от негова заповед, издадена на 28 май.

Личните лекари ще ваксинират и пациенти извън листите им

В срок от 30 дни Националният център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) трябва да извърши анализ на здравното обслужване на населението в периода от 1 март 2020 г. до 31 май 2021 г., в контекста на епидемията, причинена от SARS-CoV-2.  НЦОЗА следва да определи преките и косвени причини за големия брой починали хора, както и да оцени въздействието на разпространението на  COVID - 19 върху регистрираната смъртност. .

Националният център трябва да анализира общия брой смъртни случаи, както и тези по причина COVID-19.

На Националния център се възлага още да анализира дейността на центровете за спешната медицинска помощ, на първичната извънболнична помощ, на специализираната извънболнична помощ, на лабораториите, на болничната медицинска помощ.

Кунчев: Няма натиск да бъда отстранен от поста си

Здравният министър възлага още да се анализират действията на правителството и на Националния оперативен щаб, на министрите на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, дм. и Кирил Ананиев, регионалните здравни инспекции, Националния център по заразни и паразитни болести, Националната здравноосигурителна каса и други органи и организации, имащи отношение и участие в противодействието на епидемията.

НЦОЗА трябва да проследи и оцени ефекта от прилагането на отделните противоепидемични мерки, осигуряването на ваксини и организацията на ваксинационния процес.