/ БГНЕС
Здравното министерство може да командирова служители на РЗИ по Черноморието
Може да се премине към вариант за командироване на служители на Регионалните здравни инспекции (РЗИ) от вътрешността на страната по Черноморието, каза във Варна министърът на здравеопазването Николай Петров. По думите му целта е да бъдат засилени проверките за качеството на храната и водата, за да се гарантира сигурността на летовниците.

Министърът посочи, че въвеждането на правилото част от болниците в страната да бъдат без лимити, все още е само идея. В момента се обсъждат много варианти, като целта е да се излезе от "омагьосания кръг" броят на лечебните заведения и хоспитализациите да нараства при фиксиран финансов ресурс, каза Петров.

И шефът на НЗОК подкрепя идеята за безлимитни болници

По думите му най-важното е да се въведат прецизни правила кой, кога и с какви средства може да развива медицинска дейност.

Финансирането на болниците в момента не е намалено, каза министърът. Според него снижението на средствата за второто тримесечие се дължи на изваждането на 3% за непредвидени дейности. По думите на Петров най-вероятно тези пари ще бъдат изплатени в началото на следващия месец.
 

БГНЕС


Министърът допълни, че днес в София се провежда работна среща, на която се дискутират тези проблеми, и ще бъде взето решение как точно ще се процедира.

Здравният министър: Трябва да се поучим от частните болници

За въвеждането на електронното здравеопазване министърът посочи, че в НЗОК има до голяма степен изградена система. Според него въпросът е да бъде създадена такава и в структурите на здравното министерството, като двете да работят в синхрон и да има непрекъсната актуализация на информацията.
БТА