Засилват контрола за работниците в местата за хранене
Засилват контрола за работниците в местата за хранене / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Министър Десислава Атанасова в Оряхово
58353
Министър Десислава Атанасова в Оряхово
  • Министър Десислава Атанасова в Оряхово

Контролът върху работниците в местата за хранене трябва да бъде завишен, особено когато те обслужват деца. Това заяви при посещението си в Оряхово министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Повод за коментара беше натравянето на близо 40 деца в хотел в Банско.

Атанасова допълни, че до дни промените ще бъдат обнародвани. Според промените, работещите в ресторанти и други места за хранене ще подлежат на здравен контрол и изследвания вече на всеки шест месеца, уточни тя.

Първите проби са готови и те са положителни за стафилококова инфекция за няколко от работещите в хотела в Банско, където деца от столично учебно заведение бяха на „зелено училище” и получиха хранително отравяне в края на миналата седмица. Това потвърди и министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Тя допълни, че Министерството на здравеопазването, като орган по контрола на хигиенните изисквания, стандартите и здравните книжки на работещите в местата за развлечения и хранене, си е свършило работата, сега Агенцията по безопасност на храните трябва да провери дали хранителните продукти са в срок на годност и дали има заразени продукти.

Министър Десислава Атанасова откри днес в Оряхово заедно с народния представител д-р Янко Здравков и кмета на общината Росен Добрев филиал на Многопрофилната болница за активно лечение „Христо Ботев” във Враца.