Засилва се контролът над лекарствата за онкоболни
Засилва се контролът над лекарствата за онкоболни / netinfo

Министерство на здравеопазването въвежда допълнителни изисквания при подаване на протоколите и воденето на медицинската документация, за да засили контрола по осигуряването на доставките на лекарства за онкоболните, съобщават от регионалния център по здравеопазване в Габрово.

Изгражда се нова информационна система, която ще обхване целия процес по снабдяването с лекарства и ще осигури пълна прозрачност, гъвкавост и ефективност на лечението.Продължават проверките на здравното министерство в лечебните заведения за осигуряването на медикаментите по Наредба 34, касаеща реда по предписване и отпускане на лекарствени продукти за онкоболни по централна доставка.

Всеки месец Регионалните центрове по здравеопазване ще извършват регулярни проверки по спазване изискванията и методичните указания за контрол към наредбата и ще изпращат във ведомството отчети и доклади за констатираното. Направените до този момент проверки констатират, че в част от лечебните заведения в страната медицинската документация не се води стриктно, което нарушава отчетността на изразходваните лекарства и ритмичността на доставките.

Проверките в Бургас, Варна, Враца, Габрово, Ловеч, Плевен, Пловдив, Русе, София област, Стара Загора и Хасково установяват, че в онкодиспансерите и болниците е създадена необходимата организация по изпълнението на Наредба 34 и медицинската документация се попълва правилно. Заедно с това са констатирани пропуски, свързани с неритмичността на подадените заявки. Експертите са се срещнали с пациенти, избрани на случаен принцип, които съобщават за някои проблеми по осигуряване на необходимото медикаментозно лечение.

Контролните органи установяват, че в по-голямата част от онкодиспансерите в страната не са спазвани критериите (медицински показания) за лечение със Золадекс преди въвеждане на поименно изписване на лекарствения продукт. Золадекс се е предоставял на жени, които са в менопауза и не са показани за лечение с него, тъй като при тях ракът не е хормонозависим. Същият медикамент е изписван и на мъже, при условие че за рак на простатата МЗ е договорило други лекарствени препарати за 2006 г.