полиция
полиция / DarikNews.bg, архив
Засилени мерки за сигурност ще има в София и страната по време на великденските празници. Екипите на „Пътна полиция" ще участват в регулирането, подпомагането и контрола на трафика.

В дните, в които се предвижда струпване на хора около храмовете, е създадена организация, която да улеснява пешеходното движение около тях. Ще бъде проведена и традиционната полицейска операция – „Алкохол, наркотици, скорост и неправоспособност". Гл. инспектор Ботева апелира към всички да не забравят, че не са сами на пътя.

МВР на крак за Великден, специални мерки около храмовете

Ще бъде следено за подозрително паркирани моторни превозни средства (МПС) и изоставени чанти и багажи в цялата страна във връзка с великденските празници, заяви преди дни пред журналисти гл. инспектор Дарин Димитров от ГДНП. Той препоръча на гражданите, които ще пътуват, да не оповестяват това в социалните мрежи и при възможност техен съсед да наглежда жилището им, както и да не бъдат оставяни отворени прозорци. Аксиния Манчева от отдел "Гранични проверки" посъветва хората да проверят своите документи за пътуване и да тръгнат достатъчно навреме.

Тя посочи, че на всеки два часа "Гранична полиция" актуализира информацията за обстановката на граничните пунктове на своя сайт.

Георги Толин, началник отдел "Държавен контрол" в ГД „Пожарна безопасност и защита на населението", посочи, че във връзка с Великденските празници са проверени 1438 православни храма, църкви, манастири, параклиси, и 314 хотели, мотели, ресторанти и други обекти, свързани с посетители. При проверките са връчени 122 противопожарни разпореждания и два акта за административно нарушение, добави комисар Толин.

Полицията и пожарната с важни препоръки по време празниците

Националната служба за охрана (НСО) ще предприеме мерки за сигурност за празничното Пасхално богослужение за Възкресение Христово в Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски", съобщиха от службата. Гражданите ще имат достъп до зоната от 20:00 ч. през два пункта за проверка, организирани при северния и при южния вход на храм-паметника. От 21:00 ч. до 2:30 ч. след полунощ ще бъде въведена забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зоната около храма.

Служителите на НСО ще извършват проверки за предмети, общоопасни средства и вещества. Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.
Николай Трифонов/БТА