В четири области днес беше обявен оранжев код за валежи от сняг с образуване на снежна покривка до 30-35 cm. Областите, за които е в сила предупреждението за опасно време са Благоевград, Смолян, Пазарджик и Пловдив.

За девет области е в сила жълт код за потенциално опасно време. Интензивни снеговалежи имаше в областите Монтана, Враца, Ловеч, София област, София град, Перник, Кюстендил. За област Хасково жълтият код е за значителни валежи, предимно от дъжд, които ще продължат и през нощта срещу петък. В област Кърджали е обявен жълт код за значителни по количество валежи от дъжд и сняг (сумарно до около 30 mm), в западната част от областта - от сняг и образуване на снежна покривка до 10-15 cm.

БТА

БТА

От Агенция „Пътна инфраструктура” съобщиха, че за почистване на републиканската пътна мрежа се грижат около 300 снегорина.

Затворени за камиони за снегопочистване са проходите „Беклемето”, „Превала”, „Рожен” и „Печинско”.

Пътната обстановка в страната: Ограничиха движението на 4 прохода

Поради продължаващият снеговалеж е въведено временно ограничение за движение на автомобили с ремаркета и полуремаркета и в област Смолян.

В областта през целия ден вали сняг, който във вечерните часове премина в по-обилен снеговалеж. Натрупанaта нова снежна покривка в Пампорово е над 25 см, а температурата в курорта тази вечер е минус 6 градуса, по данни на Планинската спасителна служба.

Сняг заваля и в София. На терен са 110 снегопочистващи машини. Обработката със смеси против заледяване започна около 21 ч. Градският транспорт се движи без проблеми.

През деня слаб сняг валя в областите: Благоевград, Варна, по високите части на Велико Търново, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Перник, Разград, Русе, Смолян, София, Търговище, Хасково и Шумен. Пътните настилки бяха предимно мокри на места заледени, обработени и проходими при зимни условия.

БТА

В петък жълт код за значителни валежи от дъжд с количества около 20-30 mm е обявен в 11 области. Предупреждението за потенциално опасно време е в сила за областите Ямбол, Бургас, Сливен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна, а в област Добрич освен за валежи предупреждават и за силен вятър и вълнение на морето.

Зимна приказка: Снежна покривка на места в страната (СНИМКИ)

През първата половина от новата седмица ще преобладава облачно време с временни разкъсвания и намаления на облачността. Слаби валежи от сняг ще има само на отделни места, главно в планинските райони. Вятърът ще е със западна компонента, предимно слаб, във вторник за кратко ще се усили. Температурите ще се задържат без съществена промяна, минималните предимно между минус 5° и 0°, а максималните - между 0° и 5°.