/ БТА
В България вече работи единна система за регистрация на бежанците от Украйна. Това каза министър-председателят Кирил Петков, който посети границата с Румъния при Русе, откъдето влизат част от бежанците от Украйна.

Предлагат безплатен градски транспорт в София за бежанците от Украйна

"Много съм впечатлен, че вече имаме възможност да издаваме на границата с регистрационен номер, до колкото разбирам ние сме сред първите е Европа, които издават такъв документ. От влизането бежанците още на границата се разделят на групи с паспорти и без паспорти. Тези, които искат убежище им се издава документ на място. Данните влизат в обща система, следва автобус, настаняване - всичко от влизането до настаняването е под контрол", подчерта Петков. 

По думите му сега всичко ще бъде проследимо. "До сега хората влизаха, но не знаехме къде отиват. В зависимост какво се случва в Украйна и районите с българско малцинство ще видим какви потоци ще идват насам, за сега ще работят денонощно посрещащите екипи", увери премиерът.




Кирил Петков коментира още, че България е предвидим партньор на НАТО.

"Ние не сме България в Алианса, ние сме Алиансът, ЕС, НАТО. Общата ни сигурност зависи от общите ни действия. Това, което войната в Украйна ни научи в цяла Европа, че единственият начин нашата дума да се чува, е да говорим в общ глас, да, може да имаме дебати, но излизаме като общо звено накрая, общ глас, каза Петков. Това какво прави България в НАТО това не е дискусията, въпросът е работим ли заедно, тежим ли си на мястото, подчерта още премиерът.

По-късно Петков ще посети и кризисния център в Спортната зала във Варна. Очаква се премиерът да бъде в района на граничния пункт Русе след 17 ч, а във Варна – около 19 ч.

Информационният център за бежанци във Варна организира образователни курсове за украински деца

От "Гранична полиция" съобщиха, че над 81 000 украински граждани са преминали през граничните пунктове на България от 24 февруари насам. От тях в страната са останали около 38 000 граждани на Украйна.

Общо са били подадени 267 молби за закрила. Документите са изпратени в Държавната агенция за бежанците.