Заради неплатени сметки за ток, вода и парно, дългове към данъчните или банки
Над половин милион лева пенсии са под запор. По данни на НОИ пенсиите на 4794 пенсионери за над 620 хил. лв. са били запорирани заради неплатени сметки за ток, вода и парно, дългове към данъчните или банки, съобщи NOVA.

Мобилни екипи от НОИ ще ни помагат да изберем най-добрия вариант за пенсиониране

Най-много са запорираните пенсии в София, на второ място по възрастни длъжници се нарежда Перник. Следват длъжниците в Пловдив.

Защита от запори върху пенсиите ползват около 1,8 млн.души.

Колко хора получават германски пенсии в България?


По закон не могат да бъдат запорирани доходи под размера на минималната работна заплата. А минималната заплата е 560 лв., т.е. ако пенсионер получава 561 лева и е осъден от частен съдебен изпълнител, ще му бъдат удържани до 185 лв. На близо 5000 мъже и жени в страната пенсиите им са със запор.

Защо Норвегия има толкова много пари за пенсии?

"Пенсията с размер до минималната работна заплата, т.е. до 560 лева по настоящем е абсолютно защитена от закона, т.е. върху нея не могат да се правят запори и не могат да се правят удръжки", обясни Красимира Атанасова, началник на отдел „Правно обслужване" в НОИ.

Започва изплащането на по-високите пенсии

Но има и изключение. Няма прошка за тези пенсионери, които имат да плащат издръжка. Ако обаче взимате двойна на минималната работна заплата пенсия, то 1/3 от нея може да бъде спряна.

Депутатите отрязаха БСП за преизчисляване на пенсиите


"Тогава, когато размера на пенсията е от двукратния до четирикратния размер на минималната работна заплата, върху 1/2 част не може да се посегне", поясни Красимира Атанасова.

Вдигането на запора на пенсията става само тогава, когато е изплатен дългът.
nova.bg