Започва диалог за изкупната цена на зърното
Започва диалог за изкупната цена на зърното / netinfo

Масови фалити очакват зърно производителите ако държавата не спази обещанието си и не отпусне допълнителни субсидии на фермерите. За това алармираха днес стотици арендатори от Тракия и Лудогорието, които излязоха на предупредителни протести.

240 селскостопански машини и над 300 зърно производители от Старозагорска област се включиха в предупредително протестно шествие по улиците на Стара Загора. Започнахме диалог с управляващите и набелязахме дати за решаване на нашите проблеми. Очакваме властта да спазва поетите ангажименти, обясниха организаторите на протеста от Тракийския съюз на зърно производителите.

Вчера работна група от протестиращите се срещна с министрите на земеделието и финансите. По време на срещата е договорено изкупуването на 113 хил.тона зърно чрез Държавния резерв на цена над 200 лв. за тон. Изкупуването ще става директно от производителите в периода 21 август-30 септември. Министър Нихат Кабил е обещал да намери нужните средства и те да бъдат одобрени още утре на заседанието на Министерския съвет.

До средата на септември Земеделското и Финансовото министерство трябва да намерят начин за подпомагане на есенната сеитба с 25 млн.лв.

Убийството на 31-годишния търговец на зърно от Варна през миналата седмица не е свързано с проблемите на зърно производството, коментираха от Тракийския съюз на зърно производителите. Те обявиха, че най-ниските добиви на пшеница тази година са в Южна България- около 280 кг., а най-високите са в Добрич – 380 кг.от декар.

„Нафта без акциз не е наш каприз” – плакати с този надпис издигнаха над 30 зърно производители от Разградско. Те се събраха за час на предупредителен протест в местността „Стария кладенец” до главния път Русе – Варна. Протестиращите не спряха движението по международното шосе, но се заканиха да го направят, ако министрите на спазят сроковете, в които са се ангажирали да отговорят на исканията.

Удвояване на отпусната субсидия от 2,50 лв/дка искат зърно производителите. Очаква се след подписване на анекс да бъдат отпуснати средствата.