В УМБАЛ-Бургас е назначена вътрешна проверка за смъртта на 36-годишната родилка Лора Янева, която почина в болницата след прекарани там няколко дни в критично състояние, след усложнения от COVID-19.

За тежкото здравословно състояние на жената преди няколко дни съобщи пред журналисти в Бургас здравният министър проф. Костадин Ангелов. От пресцентъра на болницата днес информираха, че ще се изясняват и всички обстоятелства относно диагностично-лечебния процес и посочиха, че жената е била откарана от дома си с линейка до триажния център на 17 март, като преди това е била на домашно лечение.

Мнението и на дежурния лекар, и на акушер-гинеколога е било, че тя трябва да бъде приета за болнично лечение. Към този момент състоянието й не било особено тежко.

Почина родилка в Бургас след усложнения от COVID-19

Пациентката обаче собственоръчно е написала, че не желае постъпване в болница. На 19 март вече е приета във влошено състояние. Ден по-късно оплакванията се задълбочили, състоянието й е станало критично, което наложило преместване в реанимация и интубация.

Свикана е била експертна лекарска комисия, която излязла със становище за спешно родоразрешение чрез операция, за да бъде спасен животът на бебето и родилката.

По време на престоя й в УМБАЛ-Бургас, е приложено лечение с всички показани за състоянието й медикаменти, използвани в лечението на COVID-19, включително ремдесивир и реконвалесцентна плазма.

Проведени са консултации с лекари от "Александровска болница" в столицата, както и с реанимацията на Военномедицинската академия, уточниха от пресслужбата на УМБАЛ.

Оттам категорично отрекоха твърденията, че на родилката е била отказана лекарска помощ и е била върната от болничното заведение, като изясниха, че листът от преглед при първото й посещение доказва, че въпреки преценката на дежурния лекар, че е за болнично лечение, тя сама е декларирала отказа си. 
 
БТА