/ БГНЕС
Майките на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива" и граждани, които ги подкрепят, излязоха на протест пред Министерски съвет с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Протестиращите блокираха за кратко движението на бул. "Дондуков", но по-късно движението бе възстановено.

БГНЕС


Протестът беше насрочен в петък заради изказване на Симеонов пред собствената му телевизия, в което той нарича майките „кресливи жени, които спекулират с децата си, и манипулират обществото, като изкарват уж болните си деца в пек и в дъжд“.

БГНЕС

Валери Симеонов е готов да подаде оставка, но постави условия

На протеста имаше традиционни черни знамена. Основните организатори бяха облепили черни лепенки на устите, които са символ на това, че "кресливите" според вицепремиера майки, днес няма да крещят. "За нас е важно да видим, че не сме сами, че сме заедно. Заедно винаги можем повече", "Ние няма да се махнем, искаме оставка на този човек", бяха част от коментарите на протестиращите.

Елена Бейкова, Дарик радио

Още в петък майките заявиха готовност да останат на протеста докато Валери Симеонов не реши да си подаде оставката. Ако това не се случи, те ще търсят отговорност от премиера Бойко Борисов, той да му я поиска.

Майки от „Системата ни убива“ излизат на протест, искат оставката на Валери Симеонов

Междувременно вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че ще подаде оставката си, само ако му бъде поискана едновременно от премиера Бойко Борисов и лидерите на ВМРО и Атака Красимир Каракачанов и Волен Сидеров.

Любомир Аламанов

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви, че от партията му искат оставката на Симеонов и свалят политическото си доверие от него. Майките от протеста призоваха за същото разграничение лидера на ВМРО Красимир Каракачанов и премиера Бойко Борисов.От своя страна министър-председателят призова от ОАЕ партньорите в „Обединени патриоти“ да се разберат, а майките на децата с увреждания да изчакат, за да могат да бъдат изпълнени техните искания.

„Поетите ангажименти към майките на деца с увреждания се изпълняват в пълен обем – както по отношение на допълнителните 150 милиона лева повече за системата, така и относно законопроектите“, заяви министър-председателят пред журналисти в ОАЕ. „Знам, че майките работят за кауза, а за да се случи тази кауза работихме и със социалния, и с финансовия министър“, подчерта премиерът.

Валери Симеонов: Смисълът на изказването ми е, че с децата инвалиди се спекулира

Бизнесът в лицето на четирите национално представителни организации застана против оставката на Валери Симеонов.