Заместник-министър Павлин Димитров подаде оставка
Заместник-министър Павлин Димитров подаде оставка / Sofia Photo Agency

Заместник-министърът на вътрешните работи Павлин Димитров подаде оставка, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Павлин Димитров е уведомил министър Цветан Цветанов за решението си и е подал заявление за освобождаване от поста заместник-министър на вътрешните работи. В мотивите е записано: "Подавам заявление за освобождаване от поста заместник-министър, като представител на политическото ръководство на МВР, осъзнавайки отговорността си пред правителството. В контекста на обществения дебат по темата за Държавна сигурност смятам, че оставането ми на служба би създало възможност за излишни спекулации. Решението ми е лично. То е в унисон с отговорностите, които съм поемал и с професионалното ми отношение към работата".

Oставката на заместник-министъра Павлин Димитров става на фона на разразилия се скандал с големия брой български дипломати, сътрудници на ДС, припомня БГНЕС. Премиерът Бойко Борисов заяви, че е готов да се раздели с министъра без портфейл Божидар Димитров, който също подаде оставка и с Павлин Димитров. В замяна на това Борисов поиска президентът да отзове посланиците ни с агентурно минало.

Павлин Димитров е роден на 11 юни 1952 г. в с. Гложене, област Ловеч. Завършил е висше образование във ВСШ - МВР. Постъпва на работа в Министерството на вътрешните работи през 1976 г. и преминава през всички длъжности на йерархията в системата. Започва като следовател в РПУ-Ботевград, там последователно заема длъжностите началник на отделение „Стопанско", заместник-началник на РПУ-Правец, заместник-началник и началник на РПУ-Ботевград.

През 1993 г. е назначен за инспектор в сектор „Криминална полиция" към служба „Полиция" при РДВР - София, а по-късно става началник на РПУ - Етрополе. През април 1999 г. е назначен за заместник-директор на НС „Полиция", а седем години по-късно оглавява ОДП - Бургас.

С Указ на президента на Република България от 2 септември 2008 г. е назначен за генерален комисар на МВР. Награждаван е неколкократно от министъра на вътрешните работи и от главния секретар на МВР.