Зам.-шефката на парламента Росица Янакиева излезе от кома
Зам.-шефката на парламента Росица Янакиева излезе от кома / снимка: БГНЕС, архив

Зам.-шефката на парламента Росица Янакиева вече говори, след като лекарите я събудиха от медикаментозна кома.

Бившата кметица на Перник премина емболизация на мозъчна аневризма във ВМА, след като получи кръвоизлив във вторник. Емболизацията бе извършена същата вечер, през нощта пациентката остана на апаратно дишане и вчера по обед бе изведена от това състояние, обясниха от ВМА. Тя е добре и има всички шансове за пълно възстановяване, съобщава "24 часа".

При емболизацията аневризмата - кухина, образувана при разширение на мозъчна артерия, е запълнена с няколко спирали от платина. Те се въвеждат в съда в линеарен вид, омекват от телесната температура и като се допрат в съдовата стена, се разгъват във формата на триизмерна спирала. Невроинтервенцията е извършена от д-р Мирослав Лилов, който въведе съвременния метод във ВМА от 2007 г.

Това е една от най-скъпите медицински дейности у нас. Здравната каса плаща по 10 000 лв. за целия набор медицински изделия за интервенцията, а реалната цена е средно 27 000 - 30 000 лв. Може да стигне до 50 000 лв. според броя и вида на вложените микрокатетри, водачи, спирали, стент за задържане на спиралите - ако е нужен, и др. Остатъкът е за сметка на пациента.