Михаил Стойнов
Михаил Стойнов / Булфото
Не взимам еднолично решение за удостоверяване на машините, а на базата на доклади от три независими институции
Машините за гласуване се удостоверяват най-вече от гласоподавателя, поради простата причина, че всеки гласоподавател поглежда и вижда със собствените си очи какво е отпечатали машината за гласуване. Това е най-важното удостоверяване за всеки един гласоподавател. Това заяви заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов.

"Аз не взимам еднолично решение за удостоверяване на машините, а на базата на доклад от три различни институции и четири екипа, които тестват машините", заяви Стойнов и припомни:

"Машините не броят вота на избирателите, вотът се брои от хора. Машината отпечатва вашия избор и отменя огромния риск на невалидни бюлетини. Виждате колко невалидни гласове има дори на тези избори", изтъкна Стойнов.

Стойнов: ДАНС внушава, че съм изнесъл чувствителна информация на флашка – това е лъжа

„Тази сигурна среда, в която се извършва удостоверяването на машините, е сигурна не защото в нея има някаква тайна, а защото софтуерът за гласуване и машините за гласуване са обект на авторско право", каза Стойнов, като подчерта, че в Изборния кодекс пише, че софтуерът за гласуване трябва да е с отворен код.

Стойнев посочи, че залата, в която е правил записа, е под строго 24-часово наблюдение и всичко се е случило пред много други хора.

Доверенето изграждане не е края на процедурата на удостоверяване. Това е един ритуал, в който една процедура се изпълнява контролирано от експерти на ЦИК. В рамките на тази процедура криптографският ключ, който заключва софтуера, който ще се инсталира на машините, се генерира от членовете на ЦИК, а най-важният продукт на тази процедура е флашката (инсталационен имидж), с която после се инсталират девет хиляди машини, обясни секретарят на министерството Ангел Петров.

Вълчев след изслушването на шефа на ДАНС: Докладът е секретен, описаното в него създава съмнения

По думите му това е тестова процедура, с която се генерира хеш кода. Това, което се генерира като продукт, не може да се използва, защото те са заключени от членовете на ЦИК.

По-рано зам.-министърът разпространи първа официална позиция, в която заяви, че според вътрешните правила на Министерство на електронното управление прилагането на снимки и видеоматериал към документите, които удостоверяват, че машините са тествани и годни за гласуване, е задължително.