Ивайло Вълчев Ивайло Мирчев Божидар Божанов
Ивайло Вълчев Ивайло Мирчев Божидар Божанов / БГНЕС
Извънредно заседание на Комисията за контрол над службите за сигурност се провежда в парламента. На нея ще бъде председателят на ДАНС Пламен Тончев.

Миналата седмица в свой доклад от Службата оповестиха, че заместник-министър на електронното управление Михаил Стойнов е снимал с телефона си секретния код на машините за гласуване. Докладът бе изпратен до ЦИК и НС, и въз основа на него Комисията забрани гласуването с машини на местните избори в страната.

"Ще споделя цялата информация пред Комисията за контрол на службите", каза на влизане в сградата на Народното събрание председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев.

Той ще бъде изслушан от депутатите "по повод информация за невъзможност за използване на машините в изборния процес".

“Информацията е секретна. Няма да говорим повече. За мен лично действията, които са описани в доклада на ДАНС, биха хвърлили “сянка на съмнение”, заяви Ивайло Вълчев от "Има такъв народ" по повод заседанието на Комисията.

Вълчев коментира, че заместник-министърът на електронното управление е извършил неща, които не би трябвало да е правил.

Докато парламентарната комисия заседава заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов разпространи своя позиция до медиите, за да опровергае дезинформацията и да внасе яснота във връзка с процеса по удостоверяване на машините за гласуване.

"Всички описани в справката на ДАНС събития са се случили в официалната зала за удостоверяване на машините в Министерството на електронното управление. Залата е оборудвана с камери и система за контрол на достъпа. Работил съм само в присъствието на членовете на работната група и нито за момент в „складове и тъмни стаички”, нито в помещения, в които има машини, предназначени за гласуване на изборите. В МЕУ не е постъпвала машина, с която ще може да се гласува. Ние разполагаме единствено с шест тестови машини, с които не може да се гласува. Противно на твърденията в справката на ДАНС никой от присъстващите в залата не ми е забранявал да снимам. Преди справката на ДАНС да бъде изпратена до институциите не съм търсен от ДАНС, дори само за устни въпроси. Не ми е известно представители на ДАНС да са извършвали проверка и на място в МЕУ. ДАНС не е реагирала по никакъв начин на абсолютно идентични процеси и ситуации, провеждани по време на предишни избори", казва Стоянов.

Стойнов: ДАНС внушава, че съм изнесъл чувствителна информация на флашка – това е лъжа

Ивайло Чорбов от “Възраждане” подчерта, че машините са били непригодни за този вид избори. “Заместник - министърът на електронното управление е действал неправомерно според доклада на ДАНС, според правилата за действие. Машините плюс това не са пригодени за такъв тип избори. Щеше да настане хаос и да се касират изборите”, заяви Ивайло Чорбов. Депутатът от “Възраждане” допълни и че според него трябва да има промяна в Изборния кодекс.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ пък коментира, че проблем с машините не е имало. “Да се надяваме на втори тур да се гласува с машини”, каза Мирчев.

Бойко Рашков, председателят на комисията за контрол над службите, запази мълчание след изслушването на шефа на ДАНС.

"Ще проведем заседание, ще се запознаем с всички материали, а не само с доклада. Трябва да изслушаме председателя на ДАНС, за да установим, че няма политическа намеса в поведението на тази важна държавна агенция", каза в събота на извънреден брифинг председателят на Комисията Бойко Рашков.
Константин Костов/БТА