Задържаните в Гърция български военни се прибраха в България
Задържаните в Гърция български военни се прибраха в България / снимка: БГНЕС
Тримата българи – двама от който военни, осъдени в Гърция за шпионаж, вече са на територията на страната, съобщават от Министерството на отбраната.

Бързото разрешаване на случая със старши сержант Йордан Чапов, кадрови редник Димитрана Чапова и Георги Граматиков бе възможно в резултат на усилията на консулската служба и офиса на военния аташе в посолството България в Гърция. Предстои изясняване на фактите по случая. Българите били арестувани в понеделник, докато – според гръцките власти – снимали гръцки военен обект в граничния град Орменио. Според разследващите, в апарат на българите имало снимки и на други военни обекти.

Тримата обжалват присъдата от 15 месеца затвор и се намират на свобода до решението на по-висшата инстанция. Двамата обвиняеми твърдят, че са в Гърция в качеството си на туристи, а снимките са направени за българско военно списание. По-късно кореспондентът на БГНЕС в Пловдив уточни, че българските военни са старши сержант Йордан Чапов и съпругата му кадрови редник Димитрана Чапова. Той е служител на 91-ви инженерен позиционен батальон в града. До миналия месец, е бил на мисия в Косово, а след това е излязъл в отпуска. С него е била и съпругата му, която също е военен.

От МО тогава уточниха, че "те са пребивавали в Република Гърция като туристи, по време на ползване на полагаем годишен отпуск. В южната ни съседка те са пребивавали като частни лица и по никакъв начин престоят им там не е обвързан с тяхната професия". Министерството на отбраната изпрати писмо до Министерството на външните работи с настояване за бързо изясняване на случая. Според действащото българско законодателство това е в техните правомощия, тъй като задържаните в гръцката държава са със статут на цивилни лица и трябва да бъдат потърсени и защитени техните права като на български граждани. Министерството на отбраната незабавно поиска среща и изиска обяснение по случая от военното аташе на Република Гърция у нас.