Задържаха столичен лекар с подкуп от 600 лв.
Задържаха столичен лекар с подкуп от 600 лв. / netinfo
След разследване на Дарик доктор Михаил Велков от болницата по ендокринология в София беше арестуван с подкуп от 600 лева, поискани за операция на пациент, която се поема от Националната здравноосигурителна каса. Докторът е задържан от Столичната икономическа полиция за 72 часа.

Ето какво разказа пред Мария Йотова майката на пациента Анжела Иванова:

Синът ми в понеделник беше приет в болница за операция на киста на щитовидната жлеза. При приемането д-р Велков не ни поиска пари за самата операция, защото ние сме с направление по клинична пътека. На следващия ден мъжът ми разговаря два пъти с него по телефона, отново не ни бяха поискани пари. Следобеда във вторник той слязъл в стаята на сина ми и в ръката си е държал листче с написано на него „Операцията ще ти струва 600 лева", при което е сгънал листчето и си го е предал в джоба.

При предаването на парите какво стана?

При предаването на парите аз го попитах за самата операция ли са, или за следоперативното лечение. Той каза, че това е за неговия положен труд и за упойката.

Срещу доктор Михаил Велков е имало и други сигнали за искан подкуп, каза пред Дарик директорът на болницата професор Сабина Захариева.

Невинен до доказване на вината.

Професор Захариева, днес с белезници, с подкуп от 600 лева от вашата болница беше арестуван доктор. Изненадана ли сте?

Изненадана съм, защото съм почувала много сигнали за корупция от най-различни болни и когато ги накарам да направят възраженията си в писмен вид, никой нищо не е написал. Това много ме е изненадвало.

Имаме една успешна, и медийна операция, с доктор Велков, и полицейска. Казвате, че сте почували много сигнали от ваши пациенти за корупция. Срещу този доктор имало ли е такива сигнали?

Да, имаше дори и някаква прокурорска проверка, която доникъде не стигна. Аз съм го викала, лично съм говорила с него. Но след като никакво движение нямаше по тази преписка, нищо не съм направила, естествено.

Макар че е имало още сигнали срещу него, той продължи да си работи като доктор?

И срещу други хора.

Кажете ми срещу колко доктори от вашата болница е имало сигнали?

Срещу двама – трима може би.