Задържаха шофьора, предизвикал катастрофата край Градево
Задържаха шофьора, предизвикал катастрофата край Градево / netinfo

Задържаха със заповед за 72 часа шофьора на камиона-убиец Иван Червенков, предизвикал тежката верижна катастрофа край село Градево, община Симитли на 24 септември. Това съобщи Елка Атанасова от Окръжна прокуратура – Благоевград.

Срещу Червенков е повдигнато обвинение за причиняването на смърт по непредпазливост на 5 души и причиняването на тежки телесни повреди на 9 души, в следствие на неспазване правилата за движение. В рамките на тези 72 часа ще бъде внесено и искане за налагане на мярка задържане под стража.

Червенков бе изписан вчера от благоевградската болница в добро физическо състояние, като под полицейска охрана бе закаран директно в районното полицейско управление за разпит. Все още не е изготвено и заключението на техническата експертиза на автомобилите, с което са се ангажирали експертите от София.

Заедно с Червенков бе изписан и още един от тежко пострадалите от катастрофата - Илия Каръков. 37-годишният Илия Каръков от Банско бе с тежка черепно-мозъчни травма. През спешното отделение е преминала и 23-годишната му съпруга - Марияна, която се отърва само с тежък психически шок. В тежко състояние остава само една от жертвите на катастрофата, настанена в благоевградската болница, съобщиха от неврохирургичното отделение. В момента още 3 души, пострадали при инцидента, са на лечение в Разлог. По-тежко пострадалите са транспортирани за института Пирогов, където се лекуват.

Катастрофата край село Градево е най-тежкият пътен инцидент станал на територията на Югозапада. Товарен камион „Щаер”, управляван от 34-годишния Иван Червенков, връхлетя върху две леки коли и се вряза в самосвал. Най-вероятната причина за инцидента остава претоварване на автомобил и отказ на спирачната система.