Задържаха адвокат и съдебен лекар при акция срещу корупционна схема
Задържаха адвокат и съдебен лекар при акция срещу корупционна схема / снимка: Sofia Photo Agency, архив

42-годишен съдебен лекар и 46-годишна адвокатка от Габрово са задържани при акция, реализирана под ръководството на Окръжна прокуратура - Габрово, за разкриване на корупционна схема, от която двамата са получавали лични облаги при водене на дела с пострадали от пътнотранспортни произшествия. Близо година антимафиотите разследвали престъпната схема.

Лекарят свързвал пострадалите при катастрофи с адвоката с обещанието за водене на дело за получаване на обезщетение от застрахователни дружества. За целта били изготвяни и необходимите съдебномедицински и авто-технически експертизи по делата, за които адвокатката плащала на ръка на съдебния лекар. След присъждане на определената по водените дела сума, отново на ръка тя получавала от клиентите допълнителен хонорар в размер между 10 и 20% от изплатеното им обезщетение - пари, които адвокатката не декларирала.

За прикриване на неправомерно получените средства била регистрирана и фондация - понякога жената сама внасяла по сметката й част от незаконно получените средства, в други случаи "насочвала" пострадалите да дават процент от обезщетението като дарение за фондацията.

Установено е още, че лекарят е изготвял и съдебномедицински удостоверения на пострадали при различни инциденти във връзка със започване на наказателни дела. За "услугата" той получавал предварително уговорени суми, които попадали в неговия джоб, а не в болницата, в която работи.

При извършените процесуално-следствени действия в служебно помещение на болницата в Габрово и адвокатска кантора са намерени и иззети две компютърни конфигурации и документация, свързана с престъпната дейност на двамата задържани.