/ БТА
За по-строги наказания при престъпления на пътя настояха депутати от „БСП за България“ и „Възраждане“.

„Сигурно сте чули, че онзи дрогиран и пиян шофьор, който блъсна и уби 14-годишно момче в Казанлъшко, е пуснат срещу три хил. лева парична гаранция. Сигурно сте чули, че днес Бузовград и Казанлъшко се вдигат на бунт“. Това каза лидерът на левицата Корнелия Нинова. От парламентарната трибуна тя попита справедлива присъда ли е това и „проговаря ли съвестта ви“.

След решението на съда: Близки на прегазеното дете в Бузовград на протест

„За девети път поставям въпроса да се вкара в дневния ред и да се приеме промяната в Наказателния кодекс (НК), която казва, че за пияни и дрогирани шофьори няма да има условна присъда и парични гаранции, ще се отнема превозното средство и ще се лежи 20 години в затвора, ако е доказано престъплението“, заяви Нинова. 

„Ние от „БСП за България“ няма да спрем да поставяме този въпрос всеки ден“, добави тя и заяви, че всеки ден по един депутат ще излиза и ще започва деня с този апел. „Ще станем като онази прословута фраза в Рим – „Картаген трябва да бъде разрушен“, коментира лидерът на БСП.

Петър Петров от „Възраждане“ каза, че от партията настояват за променяне на квалификация на умисъла при престъпленията против транспорта, за премахване на условните присъди, за по-тежки санкции, когато при деянието са причинени изключително тежки последици и смърт – наказанията да са 20 години, както и да се отнема на моторното превозно средство.

Той обясни, че настояват за разглеждане на законопроект за промени в НК, касателно престъпленията против транспорта, внесен от „Възраждане“ през октомври 2022 г., и отправи апел към колегите си той да бъде разгледан.
Никол Николова/БТА