МВР е в будна кома, то е в състояние, каквото съм виждал през 90-те години, посочи главният прокурор
Този форум е изключително важен. Аз съм тук в качеството си на главен прокурор, от една страна защото съм бесен, а от друга страна, защото трябва да спрем войната по пътищата.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев по време на кръглата маса на тема "За мащабни действия срещу войната по пътищата".

"Българската прокуратура подкрепя гражданите, които искат от държавата това, което им дължи - справедливост, да не се убиват българи по пътищата и да не умират повече българи, отколкото във войната в Украйна. Целта е да е да бъдат спасени нашите деца и нашите граждани", заяви главният прокурор Иван Гешев. По думите му тази смърт на пътя е следствие на некачествено законодателство. "Предупредих миналата година, че това ще се случи".

"Най-после започват наченки на организация да спре войната по пътищата. Ние сме първи по черната статистика в ЕС. Ако в Швеция загиват 18 на един милион, у нас умират 100 на един милион. Държавата стои безучастно в убиването на нашите деца по пътищата. Някои партии разбират съдебна реформа като овладяване на съдебната власт от две партии, които говорят за това от година. Това трябва да спре тук и сега, ще направим всичко, за да има справедливост. Ние чуваме гражданите, в диалог сме, ще ги подкрепим исканията им, включително неправителствените организации, които, за съжаление, имат много по-голяма експертиза от българската администрация", изтъкна още главният прокурор.

МВР е в будна кома. Вината не е на сегашния вътрешен министър Иван Демерджиев. Причината са действията на един бивш министър. Това се вижда от гражданите. Ръководството на МВР полага някакви усилия да възстанови системата. Състоянието на МВР е такова, каквото съм го виждал през 90-те години.

По думите му работещи модели има в цяла Европа.

"Не се прави поради една причина - основните държавни институции не ги интересува това нещо, интересува ги да закрият специализираната прокуратура в интерес на олигарсите и организираната престъпност. Виждате какво става по пътищата, именно впоследствие на това. Как няма да има убийство на полицаи, как няма да има разпространение на наркотици, как няма да има повече дрогирани шофьори, отколкото пияни. Кой го направи това, направиха го някои български политици", коментира още Гешев.

Екшън в Бургас: Дрогиран молдовец с четири вида наркотици дрифтира в автокъща

"Надявам се и знам, че можем и трябва да спрем войната по пътищата. Бесен съм, защото решенията са ясни, не са трудни за изпълнение, готови модели има в ЕС. Оставам с впечатление, че държавата е безучастна, защото е по-лесно да закриеш специализирани структури, защото става дума за 3 млрд. лв., по-важно за някои политици от интересите на хората", допълни обвинител номер 1.

Гешев е категоричен, че "щом някой политици могат да защитят финансовия интерес на олигарсите, ние трябва да настояваме да бъдат защитени и българските граждани. "Заслужават сигурност, защита и да не убиват децата ни пътищата", каза още той.


21-годишен „лети” с 220 км/ч. в локалното на магистрала (ВИДЕО)

Богдан Милчев, председател на Института по пътна безопасност (ИПБ), посочи, че на форума липсва президентът Румен Радев, както и неговият премиер и министри. "Днес до нас са законодателната и съдебната власт, които могат да подпомогнат мащабните действия. Днес МС го няма. Има разпореждане да няма министри, защото на това събитие ще присъства главния прокурор, имам и доказателство за това. Войната между институции, не е войната, която трябва да се проведе на пътя", подчерта той.
БГНЕС