За 45 минути работа депутатите си гласуваха ваканция и се разпуснаха
За 45 минути работа депутатите си гласуваха ваканция и се разпуснаха / БГНЕС

Един месец предизборна ваканция за Народното събрание си гласуваха депутатите. По предложение на "Атака" от днес до 9 ноември депутатите са в почивка.

Мотивите на "Атака" са, че така няма да се използва парламентарната трибуна за агитация и други предизборни цели.

Първоначалният проект, внесен от депутати от ГЕРБ и други парламентарни групи, предвиждаше прекъсване на заседанията от 26 октомври до 4 ноември.

Днешното пленарно заседание продължи едва 45 минути и след гласуването за дългата почивка председателят на парламента Димитър Главчев закри заседанието.

Социалистите събират подписи за свикване на заседания на парламента

В първия седмичен работен ден парламентът трудно успя да събере кворум. Първоначално в залата се регистрираха 109 депутати от минимум необходимите 121.

Това принуди председателстващия Народното събрание Димитър Главчев да даде 30-минутна почивка до събиране на депутатите в зала.

Така парламентът гласува да няма пленарни заседания от днес до 4 ноември включително. Народните представители обаче ще участват в заседанията на парламентарните комисии.

За 45 минути работа депутатите си гласуваха ваканция и се разпуснаха
netinfo

Депутатите няма да могат да ползват служебния транспорт на Народното събрание през този период, освен в дните, когато заседават парламентарните комисии, гласува още мнозинството.

Гаражът на НС под ключ в разгара на кампанията

"Непочтено е да продължава да се имитира работа на Народното събрание. По-добре така, не да се имитира дейност, а всъщност да се прави кампания", заяви председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов. "По-добре да не бъдем лицемери и двулични към обществото и към народа, нека да си кажем в предизборна кампания кои сме", каза той пред БТА.

Според него законодателната дейност на парламента няма да се блокира, защото умишлено се избягват всички остри и конфликтни въпроси и законопроекти. По думите на Симеонов днес и миналата седмица са се говорили само общи приказки и са се вдигали предизборни лозунги.