Има опасност Европейската агенция за безопасност на авиацията (AESA) да отнеме лиценза на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГДГВА) въобще да се занимава и въобще да администрира процесите в нашата авиация. Това заяви пред журналисти народният представител от ПГ на „Възраждане“ Николай Дренчев, предаде БГНЕС.

„В администрацията се контролират абсолютно всички процеси – летателният състав, какви възможности има, може ли да изпълнява, може ли да експлоатира тази авиационна техника, съответно техническият състав дали може да я обслужва и поддържа в съответната годност, самите въздухоплавателни средства дали отговарят на стандартите и дали са технически изправни. Също така летищата, които се използват, летищните площадки дали отговарят на необходимите аеронавигационни технически изисквания“, каза той.

Дренчев добави, че е важно и дали самите летателни компании са организирани по такъв начин да отговарят, че пътниците и товарите на 100% гарантирано излитане и кацане.

По думите му от много години има системни нарушения, които все повече се задълбочават. Той е категоричен, че основният проблем на ГДГВА са кадрите, тъй като хората, което са назначени там, не разбират авиацията, а именно те отговарят за живота на хората.