Възможно е парите за онколекарства да не стигнат до края на годината
Възможно е парите за онколекарства да не стигнат до края на годината / снимка: БГНЕС, архив
Възможно е парите за онколекарства да не стигнат до края на годината
64230
Възможно е парите за онколекарства да не стигнат до края на годината
  • Възможно е парите за онколекарства да не стигнат до края на годината

Съществува риск парите за онкологични лекарства да не стигнат за края на годината. Това стана известно от думите на шефа на Националната здравноосигурителна каса д-р Пламен Цеков, който заедно със здравния министър проф. Николай Петров бяха изслушани в парламента за проблемите в здравната система. По думите на Пламен Цеков здравната каса е в сериозен преразход за онколекарства. Дори и да се използват всички буфери в бюджета й до края на годината, не е сигурно, че парите ще стигнат за покриването им, обяви той.

Ако в бюджета за 2013 г. са заложени 90 млн. лева за онколекарства, то до декември разходът се очаква да достигне 156 млн. лева, заяви Пламен Цеков. Причината за това е, че се лекуват все повече болни и се увеличава сериозно делът на болните, които ползват иновативни и скъпи медикаменти. Заедно с това се наблюдава тенденцията евтини медикаменти за лечение на онкологични заболявания да се заменят с пъти по-скъпи. Такова лекарство е Флуороурацил, чиято ампула е струвала 2,50 лв., което е било заменено с препарат за 600 лева.

Независимо от проблемите, България е постигнала успех в лекуването на онкологични заболявания, обяви шефът на здравната каса Пламен Цеков.

„Към настоящия момент България е постигнала нещо, към което се стремеше години наред - онкоболните да постъпват веднага на лечение и да получават адекватно лечение. В съседни на нас страни онколболните чакат между шест месеца и година, което за нас е успех. Но всеки успех си има цена. За нас тази цена тази година се очертава да достигне 156 млн. лева за онколекарства, което е обезпокоително. Дори да използваме всички възможни буферни механизми на бюджета, няма да ни стигнат да покрием разхода за тези онкомедикаменти. Затова са и нашите усилия още преди да е приключило полугодието ние да набележим мерки така че да съхраним възможностите на бюджета и да дадем възможност на онкоболните да се лекуват без да усещат сътресенията”, обясни д-р Цеков.

Към края на март тази година в страната има 176 държавни и общински болници и общият размер на дълговете им е 388 099 000 лв. Просрочените задължения общо за всички болници са 86 886 000 лева, съобщи здравният министър Николай Петров по време на изслушването в Народното събрание.