Очакваме решението на президентството, заяви премиерът Денков

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов вече е внесъл предложение до президента за издаване на Указ за прекратяване на правомощията на главния секретар. След извършването на тази съгласувателна процедура точката може да бъде включена в дневния ред на заседание на МС, съобщиха от вътрешното министерство.

Според устройствения правилник на МС министърът на вътрешните работи предварително трябва да съгласува с президента проекта на акта, който съдържа предложение за освобождаване на главния секретар.

"Министърът на вътрешните работи е изпратил мотивирано искане до президентството, с което изисква смяна на главния секретар. Мотивите ще бъдат разяснени от него след заседанието. Очакваме решението на президентството", заяви в началото на правителственото заседание премиерът Денков.

Сменят главния секретар на МВР 

Отстраняването на Петър Тодоров бе поискано миналия петък от министър-председателят, след съвещание за зачестилите тежки криминални престъпления, включително и разстрела на Алексей Петров. 

Денков даде аргументи за поисканото отстраняване на Петър Тодоров, сред които - че министърът на практика не работи с него.

Премиерът каза, че новият главен секретар на МВР на мястото на Главен комисар Петър Тодоров ще бъде предложен, след като президента подпише указа за отстраняването му.

Петков: Радев просто не иска неговият главен секретар на МВР да бъде сменен


Ден по-късно президентът критикува искането за смяната на главния секретар на силовото министерство.

„Потвърждава се максимата, че когато държавата е слаба, мафията е силна. Явно кабинетът използва всеки свой собствен провал като повод за заграбване на още власт. Това е настъпление срещу демократичните баланси, заложени в Конституцията и законите. Явно Конституцията пречи на управляващите в желанието им за повече власт. Очевидно за всички е, че те страдат от властова булимия”, заяви държавният глава.

А управляващите го упрекнаха, че ги критикува, защото "не иска главният му секретар да бъде сменен".