/ БТА
Земеделският министър ще изгражда хранителни вериги от български суровини и продукти
В областта на земеделието започваме с промяна, която се изразява в развитие не по сектори, а по агрохранителни вериги, по продуктови линии и там, където звената са най-слаби, те ще бъдат най-силно подпомагани. Това каза пред журналисти министърът на земеделието Кирил Вътев в с. Славовица, където участва в националното поклонение по повод 100-годишнината от убийството на Александър Стамболийски.

"Целта ни е да изградим агрохранителни вериги от полето до масата от български суровини и български продукти", подчерта министърът.

Той обясни, че по този начин ще се увеличава продоволствената сигурност на страната. "Ако в момента спрат всички канали за внос в България, за около две седмици ще приключи наличието на плодове и зеленчуците, за около три месеца месото и млякото и оставаме само на зърнени храни", заяви Вътев.

"В България има свръхпроизводство на зърно, но то трябва да има и своята реализация", каза още министърът.

Земеделският министър: Трябва да изградим агрохранителна верига заедно с всички производители

Той посочи, че е изненадан, че няма нито една структура, която да проследява къде по света има търгове за зърно. "Ще се опитаме да направим координация между всички търговски представители на България по света, за да получаваме информация къде се провеждат търгове и да участваме", добави Кирил Вътев. 

Министърът на земеделието каза още, че в момента в България има голямо изоставане по Програмата за развитие на селските райони. По думите му "още от първия час" в министерството са мобилизирани всички усилия то да бъде наваксано, за да не се загубят пари.

Кирил Вътев обърна внимание и на проблем с общинските пасища и достъпа на животновъдите до тях. По думите му е практика общинските пасища да се предоставят на лица, които не са производители и впоследствие те да получават наем за ползването на землището. "Сега фермерите са ощетени. Пасищата трябва да бъдат максимално близо до животновъдните обекти и да се предоставят на законно регистрирани животновъди, подчерта Вътев.
Николета Манджукова/БТА