/ Thinkstock/Getty Images
9-годишният Байрям, който се нуждае от бъбречна трансплантация, все още не е заминал за лечение в чужбина, независимо че това му бе обещано. Преди седмица здравният министър Илко Семерджиев подписа формуляр за лечение на малчугана в университетска болница в Германия и пое ангажимент ведомството да покрие всички разходи по терапията. Към този момент обаче това не се е случило и близките на момчето са притеснени, информира Дарик бабата на Байрям – Селима Али. Забавеното лечение на детето се превърна в една от причините за отстраняването на бившия директор на фонда проф. Владимир Пилософ.

Здравният министър подписа формуляр за лечението на малкия Байрям
 
Случаят с Байрям нашумя, след като близките му сигнализираха, че общественият съвет на Фонда за лечение на деца е изпратил момчето за лечение в чужбина, но здравните власти са го спрели, под претекст, че терапията може да се извърши в България. 
 
След проверка се оказа, че фондът не е изискал необходимите становища от специалисти за състоянието на детето, а планираната терапия не е координирана нито с уролог, нито с трансплантолог.
 
Директорът на фонда бе отстранен, а преди седмица здравният министър Илко Семерджиев подписа формуляр, с който малчуганът се изпраща за лечение в Германия. Това обаче към този момент не се е случило, информира Селима Али, баба на момчето:
 
"Все още сме си вкъщи, нямаме никакво обаждане и се притесняваме", сподели тя.

9-годишният Байрям ще получи животоспасяващо лечение
 
Малкият не е в добро здравословно състояние, добави още баба му: "Все още си е така - на хемодиализа, с високо кръвно, с много килограми".
 
Очаква се от здравното министерство да излязат с коментар по темата.