/ БГНЕС
Общото събрание на Висшия съдебен съвет няма да се занимава с писмото на бившия правосъден министър Атанас Славов, съобщи NOVA. С него той иска проверка и дисциплинарни наказания за изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов и градския прокурор на София Илиана Кирилова.

Поводът - срещата им с бившия вече главен секретар на МВР. Кадровиците приеха, че компетентен по казуса е Инспекторатът на ВСС. Те припомниха, че по сигнал от бившия премиер Николай Денков, че Сарафов е оказвал натиск върху тогавашния главен секретар на МВР Живко Коцев, вече има образувана преписка при ад хок прокурора Даниела Талева.

"Сферата на дейността и правомощията на Общото събрание са много ясно разписани в конституционните текстове, според които подобна дейност е извън този обхват, очертан в Конституцията", заяви Галина Захарова - председател на ВКС.

"Въз основа на това, което ни е изпратено, ние не можем да направим какъвто и да е извод, тъй като тези факти трябва да бъдат проверени. Компетентни да го направят са министърът на правосъдието и Инспекторатът на Висшия съдебен съвет", посочи Огнян Дамянов - член на Прокурорската колегия.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
NOVA