ВСС: Големите проекти по ФАР за правосъдието са проблемни
ВСС: Големите проекти по ФАР за правосъдието са проблемни / Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Четирите най-големите проекта в областта на правосъдието, финансирани от европейската програма ФАР, се определят като рискови от Министерството на финансите и Европейската комисия. Това стана ясно на среща между Висшия съдебен съвет (ВСС), вицепремиера Меглена Плугчиева, вътрешния министър Михаил Миков и зам.-шефа на Държавната агенция за национална сигурност Иван Драшков.

Четирите големи проекта за изграждане на информационни системи за съдебната власт, осъществяването на които започна по времето на министър Антон Станков, бяха определени като изключително проблемни и на практика неосъществени от настоящия правосъден министър Миглена Тачева и от експерти на Централното звено за финансиране и договаряне в Министерството на финансите. Това са за системи за управление на съдебните дела, на документи, на свидетелства за съдимост и единна регистърна система. Дейностите и резултатите не са задоволителни, но вече не могат да се предприемат никакви мерки срещу изпълнителите, тъй като е изтекъл двугодишният гаранционен срок по договорите.

Магистратите разкритикуваха остро системата за свидетелствата за съдимост, която заради липса на връзка с ЕСГРАОН показвала грешни данни - за неосъдени изваждала, че имат присъди и обратното.

От финансовото министерство предупредиха, че проблемите по тези проекти, които са финансирани по програма ФАР за 2003 г., минират и новите начинания на Министерството на правосъдието по същата програма и така без финансиране могат да останат проектите за пробацията и системата на изпълнение на наказанията.