Всички гранични пунктове с Гърция са отворени
Всички гранични пунктове с Гърция са отворени / снимка: БГНЕС, архив

Контролно-пропускателните пунктове с Гърция са отворени за преминаване на всички моторни превозни средства в двете посоки, съобщи МВР.

Няма колони от чакащи.

От 22.20 ч. снощи е възстановено движението през ГКПП "Кулата-Промахон", който в 18.20 ч. бе затворен за преминаване на товарни автомобили в двете посоки.

Свободно преминават всички превозни средства и през ГКПП Илинден - Ексохи, след като снощи в 22:00 ч. падна блокадата на граничния пункт. По неофициална информация това ще продължи до 22.00 часа днес.

Надеждите за нормализиране на ситуацията по границата са в гръцката прокуратура, която е предупредила фермерите навсякъде из страната стачните действия да спрат, защото нарушават закона за свободно преминаване на хора, стоки и транспорт.

Основно през този пункт от към Гърция, като селскостопанска продукция, се осъществява вносът за България на картофи, които се използват за производство на чипс във фабрика в Самоков.

В района ситуацията става все по-критична, след като на стадиона в Кавала са настанени над 1000 бежанци от Сирия, с намерения да продължат към Германия, а най-прекият им път към тази част на Европа е през ГКПП Илинден - Ексохи.