/ ThinkStock/Getty Images
Българката да ражда първото си дете на 27 години
През последните години се увеличават българките, които раждат второ дете. Това коментира пред "Монитор" доц. Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека при БАН. Данните сочат, че през 2013 г. вторите раждания са били 23 435, а през 2016 г. са 24 185.
 
"Увеличението е минимално, но все пак е тенденция и се отчита като процес. Докато през 90-те години това се отлагаше, сега се забелязва промяна в това отношение", коментира доц. Димитрова. Това обаче не важи при ражданията на три и повече деца. Този модел у нас остава непопулярен.
 
Според доц. Димитрова има увеличение на раждаемостта при жените в по-късна възраст - над 35 години. Това се дължало на адаптирането към условията да имаш работа и семейство.
 
Само 5% от българските семейства имат три и повече деца

Като цяло учените отчитат нарастване на раждаемостта у нас още през 2003-2004 г., като в периода на кризата 2008-2013 г. се поддържа едно и също ниво
 

ThinkStock/Getty Images


"Въпреки това данните за последните години показват, че 1,5 е средният брой деца, които българката ражда. В Европейския съюз е 1,6. Така че ако ги разпределим спрямо останалите страни в ЕС, ще видим, че България е много близо до средното ниво в Европа", разяснява още доц. Димитрова. Все още обаче това ниво на раждаемост не е достатъчно, за да се преодолее демографският проблем у нас.
 
По-зрелите жени са по-добри майки, установиха учени

Продължава тенденцията българката да ражда първото си дете на 27 години.
 
"Възрастта плавно нараства от началото на 90-те години заради процеса на отлагане на ражданията. При нас особеното е, че 22 години е била средната възраст на нашите майки, които по времето на социализма са били в репродуктивна възраст. Ние тръгваме от тази ниска възраст и постепенно за този период от 27 години имаме нарастване на средната възраст за раждане на първо дете", поясни тя.
 

Thinkstock/Getty Images


Eгоистично ли е да родиш на 60? (ВИДЕО)

"Не можем да кажем дали това е добре, или не, но ако го разгледаме в международен план, тя е относително ниска", коментира още експертът.
 
Според доц. Димитрова това означава, че така жените имат време да родят и друго дете. Затова обаче било необходимо държавата да помисли за мерки, които да ускорят вземането на това решение. Такъв опит имало в Швеция, където се насърчавало раждането на второ дете малко след първото.