Вяра Анкова е новият шеф на БНТ
Вяра Анкова е новият шеф на БНТ / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Вяра Анкова е новият шеф на БНТ
31166
Вяра Анкова е новият шеф на БНТ
  • Вяра Анкова е новият шеф на БНТ

Вяра Анкова беше избрана за нов генерален директор на Българската национална телевизия за следващите три години. Кандидатурата й беше гласувана от Съвета за електронни медии, като до конкурса бяха допуснати петима души. Анкова беше избрана с пълно мнозинство - с пет гласа от петимата членове на СЕМ. Дълги години Вяра Анкова беше репортер, водещ на новините по националната телевизия и един от първите водещи на сутрешния блок, заедно с Александър Авджиев. Последно заема поста директор на отдел „Новини и актуални предавания" в БНТ.

По думите на Анкова обаче новата позиция, която ще заема, в този момент не е за честитене. „И това, което обещавам, е единствено много, много усилие и работа", каза тя. Вяра Анкова заяви още, че първото което ще направи, след като встъпи в длъжност,  е план за преструктуриране на телевизията.

Относно финансовото състояние на медията тя допълни: „БНТ сама не може да подобри финансовото си състояние. Но БНТ може да изготви един финансов план за оптимизиране на разходите. План, който да дава ясна визия как ние ще привличаме приходи. Приходи не само от реклама, защото вече има и други начини - като европейските проекти, като копродукции, като крос-медия", обясни тя.

По време на вчерашното й изслушване, Анкова заяви, че ако бъде избрана за поста, ще започне работата си с приемането на оставките на всички, които заемат мениджърски позиции в БНТ. Днес тя обясни, че кандидатите за нови директори ще трябва да подготвят концепции и да бъдат одобрени от Управителния съвет на телевизията. „Изборът на директорите за първи път ще бъде изключително прозрачен. Поемам ангажимент за прозрачност на всички управленски решения на БНТ", категорична беше Анкова.

Новият генерален директор на БНТ заяви, че първото нещо, което ще направи през днешния ден е да се види със своите колеги. „Днес ще целуна всичките си колеги и ще има кажа да не чакат лесно", каза тя.

Очаква се Вяра Анкова ще встъпи в длъжност в началото на август. Другите кандидати за поста бяха Радомир Чолаков, Люба Кулезич, Светлана Божилова и Радослав Главчев.

Вяра Анкова е новият шеф на БНТ
netinfo

Вяра Анкова е 21-ият директор в историята на Българската национална телевизия. Тя

 е родена на 5 февруари 1966 г. Завършва Английската гимназия в София и английска филология в СУ "Св. Климент Охридски". През 1991 г. започва работа в БНТ в редакция "Обмен за чужбина". Дълги години работи като репортер, редактор в БНТ, един от първите водещи на новините в сутрешния блок "Добро утро" с Александър Авджиев и в съботно-неделния екип на новините.

Специализира журналистика в САЩ, щата Уисконсин, малко след това спечелва конкурс за специализация по журналистика в Си Ен Ен, след това става стрингер на Си Ен Ен от България в програмата "World report". Специализира и журналистика в Би Би Си. От 1994 г. е водеща на централната емисия новини "По света и у нас". След като заминава със семейството си в Гърция, е кореспондент на БНТ в Атина.  

От 1 октомври 2004 г. до момента е директор на Дирекция "Информация" в телевизията. Зад кандидатурата й за поста генерален директор застава коалиция "Гражданско участие - устойчиво развитие" от 13 неправителствени организации от  страната.

Вяра Анкова е съпруга на бившия президент на ПФК "Левски" Томас Лафчис и е майка на четири деца - Яна, Константин, Хелена Мария и Натали.