/ БГНЕС
Две американски бойни машини М 1126 "Страйкър" - от състава на 2-ри Кавалерийски полк, както и бронирана бойна машина М1117 "Гардиън" и БТР 60ПБ - МД1 - от военно формирование 32420 в Русе, са показани днес в крайдунавския град.
 
По време на демонстрацията българските и американски военнослужещи запознаваха русенци с бойните възможности на военната техника. Най-любопитни бяха децата, които влизаха в машините да ги разгледат, снимаха се с войниците и с оръжията.

Подполковник Адам Лъки обясни, че теглото на бойна машина М 1126 "Страйкър" е 16 тона. Една от тях е участвала във военни действия в Ирак и в Афганистан. "Тази нощ бяхме в Румъния, сега сме в Русе, а крайната ни точка е учебният полигон "Ново село", обясни американският подполковник.
 

БГНЕС


Колони от формированието на 2-ри Кавалерийски полк от Сухопътните войски на САЩ в Европа, в състав до 850 души и до 250 единици бойна колесна техника, ще преминават през ГКПП "Дунав мост" и ще се придвижват през територията на България от днес до 23 юли тази година за участие в съвместните тренировки на учебен полигон "Ново село" и в Базата за предно разполагане - Безмер, в рамките на многонационалното учение "Saber Guardian 2017".
 

БГНЕС


Втори кавалерийски полк, известен още като "Втори драгунски полк" или "Драгуните", е действащ пехотен и кавалерийски полк на Сухопътни войски на САЩ с основно въоръжение бойни машини тип "Страйкър". Формированието от състава на Командването на СВ на САЩ в Европа е дислоцирано в "Роуз Баракс", Филсек, Германия, с командир полковник Патрик Дж. Елис