/ Dariknews.bg, архив
Военни формирования от състава на Сухопътните войски, Военновъздушните сили (ВВС), Съвместното командване на силите (СКС) и Съвместното командване на специалните операции (СКСО) по традиция „отварят врати“ по повод 1 юни - Международния ден на детето.

Военните формирования от Сухопътните войски в Стара Загора, Смолян, Хасково, Ямбол, Елин Пелин, Горна Оряховица, Асеновград и Чирпан ще посрещнат всички желаещи между 09.00 и 11.00 ч. Военнослужещите ще запознаят гостите с историята на формированията, ще покажат образци на въоръжение, бойна техника и снаряжение и ще демонстрират умения. Посетителите ще имат възможност да разгледат и войсковите музеи.

За любителите на авиацията „отварят врати“ две авиобази от състава на ВВС. Авиобаза Безмер ще посреща гостите от 09:30 до 13:00 ч. Посетителите ще могат да се запознаят със самолетите Су-25, стрелково въоръжение, летателна екипировка, спасително оборудване, специална и самолетообслужваща техника. Децата са поканени да се включат в надпревара за рисунка на асфалт на тема „Мечтая да летя“, където най-добрите ще бъдат отличени с награди. Ще бъде отворена и богатата експозиция на музея с историята на базата.

16-а авиобаза Враждебна ще отвори врати от 10.00 часа. Малки и големи ще могат да разгледат статичен показ на авиационна и специална техника, стрелково оръжие и бойна екипировка. Предвидени са демонстративни полети с ниско прелитане на военнотранспортните самолети C-27J „Spartan“.

Военнослужещи и цивилни служители от военно формирование 28860 - Горна Малина и военно формирование 22980 – София от състава на СКС ще посрещат посетителите по повод 1 юни от 10:00 до 15:00 часа. В района на военното формирование в село Горна Малина ще бъдат развърнати няколко учебни центъра за показ на стрелково оръжие, комуникационно-информационни средства, използвани в мисиите зад граница, автомобилни и комуникационни средства от състава на националния мобилен модул по КИС на НАТО (DCM-F), реални и виртуални симулационни системи от Националния военен учебен комплекс „Чаралица“. Атрактивният музей на формированието също ще бъде отворен за посещение.

Военнослужещите от военно формирование 22980 – София, кв. „Горна баня“ ще запознаят гостите с въоръжението, бронираната, инженерната и специалната техника във формированието.

За 1 юни военнослужещи от СКСО организират две прояви в Пловдив и в село Труд, Община Марица, Област Пловдив. Отворени врати в район №2 (ул. „ген. Радко Димитриев“ № 2) ще има от 10.00 до 12.00 ч. Ще бъде представен статичен показ на въоръжение, снаряжение и техника За учениците в село Труд ще се проведе „открит урок“ от военнослужещи, а по случай 31 май – Международния ден на военните духови оркестри ще бъде изнесен концерт от Военния духов оркестър на СКСО.