.
. / Thinkstock/Getty Images
ВМРО предлага ваучери за почивка и за родни продукти
Ваучери за почивка в България и за закупуване на български продукти, намаляване на ДДС на храните и прецизиране на мерките за подпомагане на самотни родители - това са част от мерките, които от ВМРО предлагат за обществен дебат, съобщиха от пресцентъра на партията. Предложенията ще бъдат предоставени и за обсъждане с ГЕРБ.

ВМРО продължава да настоява Националният икономически съвет към Министерски съвет да стане постоянно работещ орган - мярка, която според партията се подкрепя от бизнеса.

Сабанов от ВМРО: Не затваряйте пазарите, а оправете организацията и затегнете контрола

Партията предлага да се ускорят плащания от страна на държавата, да се ускори възстановяването на ДДС, като обичайните ревизии се отложат за срок 6 месеца след кризата.

Друго предложение е да се вдигне прага за задължителна регистрация по ДДС от 50 000 на 250 000 лева, което ще е в подкрепа на малкия и среден бизнес. По изчисления на ВМРО това ще струва на бюджета не повече от 120-150 милиона лева годишно, но ще върне обратно сив брутен вътрешен продукт в размер на 3-4 милиарда лева укрити обороти.

Юлиан Ангелов: Ще поискам намаляване на 50% на депутатските заплати до изтичане на извънредното положение

ВМРО настоява за мерки за протекция на българското производство - борба с дъмпинговия внос на земеделски и промишлени стоки от трети страни като Турция, Китай и др., политика за подкрепа на българското производство и земеделие с цел подпомагане на българската икономика.

По отношение на туризма от партията предлагат чрез оперативните програми или от финансовата помощ на ЕС да се въведе безплатен ваучер за всеки български гражданин на стойност от поне 100 лв. за ползване на туристически услуги в страната до края на 2020 и 2021 г. Ваучерът да може да се ползва в хотел, туристическа агенция или ресторанти.

ВМРО: Държавата и общините да освободят засегнатите от наеми, данъци и такси

В сферата на земеделието ВМРО иска да бъдат подкрепени българските производители при реализацията на продукцията им, включително чрез сезонни забрани за внос до изчерпване на родното производство. Партията настоява и за облагане със специфичен данък големите търговски вериги, ако не гарантират достоен достъп на български производители в техните обекти. ВМРО предлага да се намали ставката на ДДС върху храните и да се въведе данък върху крупната земеделска собственост.

Партията иска да се отложи плащането на данъци и осигуровки за времето на извънредното положение плюс един месец за компаниите, които са засегнати най-силно - ресторанти, заведения, хотели, туроператори, магазини в търговски центрове, транспорт, театри, кина и др.