лекари болница хирурзи
лекари болница хирурзи / / iStock/Getty Images
И медицинските сестри, и акушерките, физиотерапевтите, лекарските асистенти и фелдшерите да имат свои собствени съсловни организации. С това искане те протестираха още от пролетта насам. Сега желанието им е претворено в проект за промени в закона за съсловните организации за медицинските специалисти, внесени от "Обединени патриоти".

В момента медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти се представляват от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Медицинските специалисти обаче настояват всяка от професиите да има своя професионална организация, за да имат по-добро представителство.

Бюджет 2020: Ананиев обеща 200 млн. повече за здраве, повечето - за заплати на сестрите

"На срещата с медицинските сестри с парламентарната група на "Обединени патриоти" те заявиха, че това е едно от техните желания, които законодателят може да осъществи. Законопроектът е изготвен от тях и след обсъждане в нашата група, го внесохме. Става дума всяка от видовете специалности да има собствена професионална организация, тъй като в момента всички са в графата на медицинските специалисти и често конкретните им проблеми - например на лаборантите, на кинезитерапевтите, остават на заден план. Идеята е да има по-голяма чувствителност в системата за проблемите на всяка от специалностите. Нашите текстове са в отговор на тяхното желание да се промени законовата регламентация", обясни пред DarikNews.bg зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов.

Медицинските сестри на протест пред МС: Искаме парите си! (СНИМКИ)

В мотивите на законопроекта е записано, че здравните специалисти извършват разнородна дейност и поставянето им в рамките на една съсловна организация не защитава достатъчно добре техните права и интереси. Създаването на съсловни организации ще засили и самоконтрола при упражняването на дадена регулирана професия.

"Когато една организация включва еднородни специалисти, ще се позволи да се говори за проблематиката, свързана с тези специалисти. Всяка от групите ще казва какви са проблемите и по този начин ще има пряка комуникация между управлението и специалистите", поясни Веселинов.

Директор на болница: У нас няма реално остойностяване на медицинската услуга

В проектозакона е записано, че съсловната организация на медицинските сестри е Асоциация на българските медицински сестри (АБМС), на лекарските асистенти и фелдшери - Българска асоциация на лекарските асистенти/фелдшери (БАЛАФ), на акушерките е Алиансът на българските акушерки (АБА), на кинезитерапевтите и рехабилитаторите е Асоциацията на физиотерапевтите в България (АФБ), на лаборантите, ортопедичните техници, масажистите с увредено зрение и санитарните инспектори е Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).