Светът вече се подготвя за новогодишните тържества.

В България, в някои градове в страната, няма да имат новогодишна заря. В София също се лишиха от огненото шоу и от  традиционния за 31 декември концерт на площад "Батенберг". Вместо това от общината залагат на светлинно шоу. В рамките на 15 минути фасадата на Българската народна банка ще оживее в цветове и светлини на фона на български песни, съобщава NOVA.

Такова ще има и в старата столица Велико Търново. Там ще се проведе и празничен концерт.

Кметът на Пловдив също отмени огненото шоу в новогодишната нощ. А всички, които са решили да посрещнат 2022-ра на открито, ще трябва  да предоставят зелен сертификат.

Русе обаче ще има новогодишни фойерверки и концерт. Но на  жителите на града е забранено да използват пиротехнически средства. Контролът за спазване на забраната ще се осъществява както от полицията, така и от общинските охранители.

Новогодишната заря стана обект на обществени спорове в Благоевград. Жители искаха средствата да бъдат дарени на семействата от опожарения блок. В крайна сметка кметът на града реши, че заря ще има, а неговата заплата ще отиде в помощ на пострадалите хора.

Новата година първи в света посрещнат жителите на островите в Нова Зеландия, където полунощ настъпва в 12.15 ч. българско време. 25 часа по-късно последни ще празнуват в Американска Самоа.
NOVA