Таня Михайлова
Таня Михайлова / БГНЕС
Вариант 1 се падна на изпита по математика от Националното външно оценяване след 7-ми клас. Учениците решаваха 25 задачи, 17 със структуриран отговор с четири възможности, от които само един е правилен; 5 - с кратък свободен отговор, а 3 - с разширен свободен отговор.
 
Всяка задача ще се оценява с брой точки, който съответства на спецификата, трудността и логиката на решението на задачата, като максималният брой точки от теста е 100. 
 
Вижте задачите от външното оценяване, по които работиха седмокласниците 

Междувременно стана ясно, че от днес започва оценяването на писмените работи от изпита по Български език и литература на седмокласниците, което по план е трябвало да започне в четвъртък. Това обяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова след като беше изтеглен вариантът за изпита по математика.
 
„Благодарение на усиления труд, който положиха и комисията по засекретяване и разсекретяване, и техническата комисия със сканирането на писмените работи, дните за проверка се увеличиха с един. Още в късните часове снощи всички регионални управления бяха информирани да имат готовност да започнат оценяването на писмените работи. Когато всички са отговорни, когато има добра и стройна организация, не смятам, че има място за притеснения. Ще бъдат изпратени критериите за оценяване по Български език и литература, както и съответните указания за проверка на председателите на комисиите по оценяване. Надявам се този процес по оценяване също да бъде добре организиран и да протече нормално, а най-вече и учениците да бъдат удовлетворени от оценките си”, коментира Михайлова. 
 
Задача от теста на матурата по БЕЛ за седмокласници предизвика дебат

Над 61 000 са седмокласниците тази година, които ще кандидатстват за близо 2500 паралелки. Резултатите от Националното външно оценяване след 7-ми клас ще са готови до 27 юни, а от 3 до 5 юли ще се подават документи за участие в класирането.