Идва решителната седмица, втората от царстването на Омикрона. В нея той трябва да достигне пика си. Това прогнозира математикът проф. Николай Витанов. И продължава: „Трябва, но е спънат добре, както виждате. Не вярвах, че контролът на хаоса може да работи тъй добре в наши условия, но ето на, справяме се много добре”.

Математикът анализира и картата на епидемичната обстановка, в която страната е разделена на пет региона, като за всеки е отбелязано в кой етап е и в кой се очаква да бъде след 5 дни. „Тук нещата са стабилни и такива ще останат през следващите няколко дни. Подготвих ви психически, че картата ще почервенее, което и стана. Сега ще постои така. Омикронът не се е развихрил в Регион 3 (само във Варна имат по-големи проблеми там), тъй, че този регион ще постои още някой ден с жълт цвят. Интересното е, че вероятността изобщо да не влезе в червената зона, расте. Да видим”, пише още Витанов.

И още от прогнозата на математика: „Полека наближава времето на трите пречупвания на вълната - пречупване на растежа на броя на новите случаи, пречупване на растежа на заетите легла в болниците и накрая - пречупване на високата смъртност. Насочваме се към пречупване номер 1”. 

Базовото репродуктивно число е 1.08 - доста под 1.3. Обхватът на заразата все още расте, но виждате, крета, не хвърчи. Кръвта на вируса изтича, има силни индикации, че идва пречупването на тренда на увеличаване на броя на новите случаи. Да видим”, прогнозира още Витанов

Математикът отчита, че системата е далеч от тотален локдаун, "локалните мерки пускат достатъчно кръв на Омикрона и той не може да подпали супержара. И тук се справяме отлично. Имаме няколко области, които трябва да се наблюдават по-внимателно, но това се прави". 

Професорът анализира и данните за смъртността от COVID-19: "Тук ще дойде третото пречупване. То обикновено идва най-накрая. Към края на февруари вече се очаква да е налице и то. Засега системата върви по зададената траектория, а тя е с очаквана регистрирана смъртност - 1% и по-малко от броя на регистрираните случаи. Знаете какво мисля по въпроса -  смъртността е висока заради ниската степен на ваксинация и неспазване на мерки от страна на инатестата част от българския народ. По-голямата част от народа обаче ги спазва, за което му благодаря".

Витанов заключва: "Огромната българска социална система минава през петата вълна, движейки се по зададената предварително траектория. Няма суперпожар, няма претоварени болници, няма тотален локдаун. Втората седмица от царстването на Омикрона започва неуспешно за него.  А тя е решаваща за битката. Ако не го изтървем тук и сега, ще грохне и вълната полека ще тръгне да си ходи".