/ Снимка: Дарик, архив
Висшият съдебен съвет иска да отвори съдилищата за всички видове дела след 13 май. Условието обаче е да се спазват строги мерки срещу разпространението на COVID-19. Това е предварителната нагласа, но окончателното решение се очаква утре, съобщава NOVA.

Предложенията за безопасност са пред съдиите да има плексигласови прегради, когато се провеждат открити съдебни заседания; посетителите да бъдат оборудвани с ръкавици, маски, шлемове, дезинфектанти, както и в съдебните зали да се допускат само хора, свързани с конкретното дело.

Към момента делата се гледат по Skype. От четвъртък съдиите ще са зад плексигласови прегради в съдебната зала, а прокурори, адвокати и подсъдими ще са с предпазни средства. Първият съд у нас, който въведе крути мерки срещу COVID-19, е Върховният административен съд.

„Има големи проблеми, ако говорим специално за София, защото се оказа, че в такива важни съдилища като специализирания съд няма нито една зала с прозорци. Наказателното отделение на Софийския районен съд – също“, заяви адвокатът Людмил Рангелов.

ВСС ще предложи на шефовете на съдилищата всяка сграда да има отделни вход и изход, като движението в кулоарите да е еднопосочно. Предвижда се началният час на делата да бъде разреден, така че да няма струпване на хора пред съдебните зала. Климатикът пък ще се замени с озонов генератор.

Въпреки че таблото на Софийския градски съд е празно, от началото на извънредното положение магистратите са разгледали над 160 дела онлайн.

Зам.-шефът на Софийския градски съд Руси Алексиев иска онлайн правосъдието да продължи. Според него съдилищата трябва да отворят врати не изведнъж, а поетапно.

„Ако подсъдимото лице е задържано под стража, то ще се появява на екрана от следствения арест. Адвокатът му може да бъде в своята кантора. Прокурорът може да присъства в съдебната зала, ако желае, но няма пречка и той да участва дистанционно в своя кабинет“, коментира той.

„Малко или много, по-скоро много, видеоконферетната връзка няма нищо общо с непосредствения разпит. Боя се, че всичко това ще отиде по сметката на истината“, посочва Людмил Рангелов.

Засега известни случаи на заразени с коронавирус има само в Софийския районен и Върховния административен съд.
NOVA