Сигналът срещу Асен Василев не съдържа никакви данни за извършено престъпление от когото и да е, посочи министърът
Вътрешният министър Бойко Рашков даде брифинг пред медиите и говори по няколко актуални теми от последните дни, както и за нестихващото напрежение по оста МВР-Прокуратура. 

Сигналът срещу Асен Василев не съдържа никакви данни за извършени престъпления от когото и да е - това заяви силовият министър във връзка с образувано досъдебно производство срещу вицепремиера и министър на финансите. Досъдебното производство е по сигнал на собственика на „Инса ойл“ Георги Самуилов до главния прокурор Иван Гешев. 

„Далеч съм от мисълта да адвокатствам на Асен Василев. Но този материал не дава никакво подобно основание да се прави извод. Ако някой е направил този извод, аз смятам, че е злоупотребил със своите правомощия да постави началото на наказателен процес, злоупотребил е”, категоричен бе Рашков.

Образувано е досъдебно производство срещу министър Асен Василев

"Станахме най-накрая очевидци на незабавно образуване на досъдебно производство от нашата национална прокуратура", каза МВР министърът и допълни: "Не познавам автора на сигнала. Чета, че става дума за Георги Самуилов, който твърди, че е перфектен търговец и данъкоплатец и се оплаква до прокуратурата от министър Асен Василев. Данните са от този месец и са отправени директно до главния прокурор на Република България. Защо директно до него?! Очевидно става въпрос за близки отношение между този близнесмес и главния прокурор. Можем да предположим, че той е свързан и с бившите управляващи от ГЕРБ. Ако греша, съм готов да се извиня. Например за АМ "Хемус" все още не знаем какво е решението на прокуратурата, никой нищо не знае. Тайна, която се пази от прокуратурата, но няма произнасяне. А тук има незабавно произнасяне", допълни Рашков.

По думите му не може да се направи извод, че министърът на финансите си е превишил властта и правата от това, че държавни органи, оправомощени да направят проверки, са извършили такива. „Това би означавало, че всички ревизии, извършени от Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ), Национална агенция за приходите (НАП) и други контролни органи, които ревизират едни или други икономически субекти, да могат да послужат като основание за търсене на наказателна отговорност от съответните ръководители, и политически такива“, добави той.

Рашков добави, че в постановлението на наблюдаващия прокурор, по повод преписката за Василев, се съдържа невярно обстоятелство. Като законен повод за образуване на производството е прието, че това е „съобщение от органите МВР до Специализираната прокуратура“. Министърът увери, че подобни материали не са изпращани.
Бойко Рашков каза, че документите, с които разполага, във връзка с образуваното досъдебно производство, свързано с вицепремиера Асен Василев, са били донесени на входа на министерството от неизвестно лице.

Разследването срещу Асен Василев: Прокуратурата обвини Петков и Рашков в политически натиск

Рашков засегна и друга тема. Миниситърът посочи, че сме станали очевидци "на полуграмотни изказвания от някои прокурори, че не било възможно Васил Божков да бъде разпитан."

„Божков не трябва да прави абсолютно нищо. Може да си стои, където иска. Нашият закон, НПК съдържа правна възможност той да бъде разпитан като свидетел, по друго производство, чрез видеоконферентна връзка”, обясни той.

Борисов: Арестуваха ме, за да не подкрепи ГЕРБ решение за доставка на оръжие за Украйна

Министърът даде подробности и за арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. „Задържането е въз основа на Закона за МВР. За това, защото текстът от него предвижда, ако има данни за участие на едно лице в извършването на престъпление, по отношение на него може да се вземе такава административна мярка”, уточни Рашков.

Министърът заяви, че са се събирали материали във връзка с дейността на Борисов, Горанов, Менда Стоянова и Арнаудова в продължение на повече от два-три месеца. „Те достигнаха обем от 470 страници и настъпи момент, в който трябваше да се предприемат други действия, за да може да се постави началото на наказателен процес”, допълни той.

Според вътрешния министър е „крайно време” на председателя на ЕНП Манфред Вебер да му се кажат „няколко неща за лидера на ГЕРБ”.

„ГЕРБ обича да иска съдействие отвън. Желае много да ѝ се помага много на нея, включително и от Манфред Вебер. Крайно време е да му кажем няколко неща за лидера на ГЕРБ, която се счита за дясна партия и част от семейството на ЕНП кой е Борисов”, каза той.

Евродепутатите, които бяха в София: Арестът и обискът на Борисов са в разрез със закона

Рашков подчерта, че лидерът на ГЕРБ е бил на работа в МВР до 1990 г.

„Напуснал е МВР господин инженер Бойко Методиев Борисов, защото не е пожелал да се деполитизира, да си остави партийния биле
т, с който удостоверява, че е бил член на Българската комунистическа партия до този момент и е поискал да напусне, за да си остане такъв”, посочи той и разкритикува Борисов с думите: „Нека да не се прави повече светец, отколкото е”.