Подписаният двустранен протокол между министрите на външните работи на България и Република Северна Македония доразвива отстъплението от отстояваните до момента български позиции. Това пише в официалния си профил във Фейсбук заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин. 

България и Северна Македония подписаха двустранен протокол по Договора за приятелство


„Днес министрите на външните работи на България и Северна Македония са подписали двустранен протокол, който е ключов елемент от предложението на Френското председателство, одобрено от парламентите на двете страни. От публичната информация, известна до момента, то доразвива отстъплението от отстояваните до момента български позиции, прокарано в одобрената преговорна рамка. Потвърдиха се всички изразени от БСП опасения, с които отказахме да подкрепим решението на Народното събрание“, пише той. 



"Настояваме в сряда министър Теодора Генчовска да представи съдържанието на подписания протокол на заседание на Комисията по външна политика, да информира за извършената до момента работа и да представи вижданията на външно министерство за предстоящите стъпки, с които ще бъде отстояван българският национален интерес в новите неблагоприятни условия", се казва в позицията на Кристиан Вигенин. 
БТА