Видин посрещна митрополит Даниил
Видин посрещна митрополит Даниил / БГНЕС

Тържествен камбанен звън оповести въдворяването на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил, предаде БГНЕС.

Новоизбраният Видински митрополит Даниил бе посрещнат от стотици на площада в града на баба Вида. Той бе посрещнат от чакащите го още от ранния следобед жители на Видин, гостите на Видинска епархия, официални лица, на площад „Бдинци”. Кметът на града, представители на местната власт, представители на различни вероизповедания също присъстваха на площада.

Видин посрещна митрополит Даниил
БГНЕС

"Готов съм да сторя всичко, за да продължа и да разширя според силите си и възможностите си делото на всички мои велики предшественици, заемали преди мен Видинския митрополитски престол. Готов съм да работя всеотдайно и неуморно за духовния, културния и обществен напредък на този красив български град и за неговите прекрасни жители. След като сме въздигнали духа си, ще въздигнем и всичко останало, което е богоугодно и от което истински се нуждаем", каза пред видинчани митрополит Даниил.

Видин посрещна митрополит Даниил
БГНЕС

По-късно Литийно шествие тръгна до Катедрален храм „Св.вмчк. Димитър Солунски”, където се състоя въдворяването на Видинския митрополит Даниил и вечерно Богослужение.

Програмата по въдворяването на Видинския митрополит Даниил започна днес на обяд между Врачанската и Видинската епархии – от монтанското село Сумер. Там предстоеше тържественото първо посрещане на новия Видински митрополит.

Посрещнаха новия Видински митрополит в Монтанско

Митрополит Даниил бе придружаван от Високопреосвещения Врачански митрополит Григорий, натоварен от Св. Синод да представи новия Видински митрополит на неговото духовенство и епархиоти. В духа на утвърдената църковна традиция новоизбраният архиерей символично бе посрещнат в храм "Св. преп. Параскева" от кмета на селото Лидия Митрофанова и от множество духовници и миряни, възрадвани в този ден от възможността първи да приветстват своя нов архипастир. Врачанският митрополит Григорий връчи архиерейски посох на митрополит Даниил, принадлежал на приснопаметния му предшественик митрополит Дометиан, и му благопожела от името на Светейшия Български патриарх Неофит и Св. Синод многоуспешно и спасително служение.

„За нас това е знак на великата Божия милост и благ промисъл за духовно развитие и всяко благополучие в живота ни”, обърна се в словото си кмета на Сумер Лидия Митрофанова.