Посрещането в Монтана.
Посрещането в Монтана. / Община Монтана
„По съсредоточеното внимание и благоговейния израз на лицата, мисля, че  това е добродушен, благочестив народ. Радвам се, много се радвам, че съм днес тук сред вас" - така описа първите си впечатления за хората във Видинска епархия Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил.  Стъпването му на нейна територия бе възвестено от камбанния звън на църква „Света Параскева” в село Сумер - първата след границата между врачанската и видинската епархия. Мало и голяма от близо и далеч пристигна да види и получи благословията на новия владика. Пред портите на храма той бе посрещнат от кмета на Монтана Златко Живков, областния управител Росен Белчев и народния представител Ирена Димова. В малката спретната селска черква Врачанския митрополит Григорий приветства с "Добре дошъл!" във Видинска епархия митрополит Даниил и  му връчи владишкия жезъл.  

„Това, от което има нужда епархията е силна  вяра. За вярващия човек всичко е възможно”, заяви още Негово Високопреосвещенство Даниил в село Сумер.
Програмата по неговото въдворяване продължи с посещение в Монтана, където бе посрещнат от миряните пред църквата "Св. св. Кирил и Методий".
Там архимандрит Антим – игумен на Клисурския манастир го представи пред хората и го поздрави с добре дошъл.

„За българската православна църква и за Видинска епархия днес е паметен ден" - заяви кметът на Монтана Златко Живков. След кратко историческо експозе за значението на нашето духовенство от ІХ век досега, той изрази надеждите си Негово Високопреосвещенство Даниил да има сили и мъдрост да продължи делото, което в служба на Бога, са изпълнили неговите предшественици.

Въдворяването на новия Владика Даниил ще продължи два дни. Днес в 16 часа той трябва да бъде посрещнат на площад "Бдинци" във Видин. По-късно в катедралния храм „Свети Димитър Солунски” ще бъде изпълнен чин по въдворяването и вечерно богослужение.  Пак в нея в неделя от 9 часа е началото на  Светата Литургия.