Даниил
Даниил / БГНЕС
Новоизбраният видински митрополит Негово преосвещенство архиепископ Даниил ще бъде посрещнат на границата на Видинска епархия. Това ще се случи в събота в 13.00 часа и така ще започне официалната програма по неговото въдворяване, която ще продължи през двата почивни дни.

В 16.00 часа митрополит Даниил и гостите на Видинска епархия ще бъдат посрещнати на площад "Бдинци" в дунавския град, след което ще се състои литийно шествие от площада до катедралния храм „Св.вмчк. Димитър Солунски”. Там ще се състои въдворяването на видинския митрополит. То ще бъде последвано от вечерно богослужение.

Новият Видински митрополит е епископ Даниил

На следващия ден, 11 февруари, Видинският митрополит и гостуващите архиереи ще бъдат посрещнати в катедралния храм. Светата литургия ще започне в 9.00 часа.
Архиепископ Даниил беше избран за Видински митрополит на 4 февруари. За него гласуваха 11 митрополити, а за епископ Герасим – двама. Лично патриарх Неофит обяви, че изборът е каноничен.

Митрополит Даниил: Видинска епархия не е бедна, бедно е мисленето, това ни прави бедни

“Когато сме заедно, Бог помага. Без Божията помощ нищо не можем да направим, нека да имаме единомислие и единодействие, народът е казал „Съединението прави силата”, заяви веднага след избирането си митрополит Даниил. Той заяви, че му се възлага високата отговорност на святото служение на душепастирството във Видинската епархия на Българската православна църква.