Митрополит Даниил
Митрополит Даниил / БГНЕС
„Видинска епархия не е бедна епархия, тази земя, която е изхранвала толкова поколения, която е давала хляб, радост на толкова хиляди хора, как можем да кажем, че е бедна. Бедно е мисленето, бедно е обезверяването, това ни прави бедни“. Това каза в първото си интервю пред медиите новоизбраният Видински митрополит Даниил, който беше попитан от журналистите как ще замени служението си в САЩ с това във Видинска епархия, която е в най-бедния регион на страната.
 
Новоизбраният митрополит Даниил припомни, че от седем години е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф.
 
Първите ми думи, когато отида във Видин, ще са: "Бог да помага, защото това е отговорно служение, без Божията помощ нищо не можем да направим", заяви новият Видински митрополит. Той каза, че трябва да имаме също единомислието и единодействието, когато сме заедно, народът го е казал и го е написал на сградата на Народното събрание - "Съединението прави силата".
 
През тези седем години в Америка, съм се връщал всяка година - по веднъж или по два пъти в България, а в днешно време разстоянията не са толкова големи, както са били преди, и се преодоляват по-лесно, каза митрополит Даниил. Той отбеляза, че близостта с родината, с приятелите и семейството, със събратята, където е служил, винаги я е имало през тези години в САЩ.

Новият Видински митрополит е епископ Даниил
 
Новоизбраният Видински митрополит обясни, че първите му задачи в епархията ще са да се запознае с хората и с обстановката там. Разбираемо е да има пристрастия, но изборът за Видински митрополит е проведен канонично и по установен ред, има я Божията воля и Божието благословение, отговори митрополит Даниил на въпрос, че изборите във Видинска епархия бяха оспорвани от една част от миряните.
 
"Всеки един християнин цени Божието благословение и може да има различни чувства, но с Божията воля ще вървим напред. Не мисля, че ще има проблем с това", изрази увереността си митрополит Даниил.
 
В препълнения салон на Синодалната палата патриарх Неофит отправи днес слово към новоизбрания Видински митрополит Даниил, в което го приветства за избирането му за митрополит на старославната Видинска епархия, която винаги в хилядолетната си история е била от особена значимост за православната ни църква. Негово светейшество каза, че новият митрополит на Видинска епархия наследява в нея именити и много заслужили архиереи, оставили незаличима диря в историята не само на тази епархия, но и на цялата ни православна църква.

Вижте повече за това кой е Драговитийският епископ Даниил ТУК
 
"В този тържествен за Вас и за цялата ни църква ден, нашите молитви и моления са за Вас и за цялата Богохранима Видинска епархия. Да Ви укрепява Господ и изобилно да излива над Вас и на повереното Ви от него словесно стадо, своята Благодат, милост и щедрости, та с усърдие и ревност да се усъвършенствате в делото на служението, в съзиждане на тялото Христово", пожела на новоизбрания митрополит българският патриарх. Той припомни в словото си как е започнало и преминало до днес служението на митрополит Даниил.
 
Патриарх Неофит каза, че от днес по Божията и народната воля митрополит Даниил приема грижите за Светата Видинска епархия, като вярна помощ и подкрепа винаги ще му бъде Господ Исус Христос, заедно с всичките митрополити от Светия синод. Те Ви приемат с любов, доверие и надежда за доброплодно сътрудничество в благодатното единство, в което ни е призвал Господ. Дерзайте, не щадете време и не пестете сили, нито умения, но като богомъдър архиерей, с чувство за приемственост продължете делото на Вашите достойни предшественици, призова Негово светейшество новия митрополит на Видин.
 
В словото си към патриарх Неофит и към Светия синод новоизбраният Видински митрополит каза, че съзнанието му се вълнува от въпроса - дали ще може да оправдае доверието и достойно да изпълнява високото служение, което му се възлага.
 
"Ще имам ли жертвената любов да положа своята душа за новоповереното ми духовно паство по примера на нашия Спасител", попита в словото си митрополит Даниил.
 
Той отбеляза, че задавайки си тези въпроси, пред него е и примерът на архиереите, заемали Видинската митрополитска катедра през годините. Сред тях в своята духовна обаятелност е примерът на приснопаметния Видински митрополит и пръв български екзарх - Антим, каза митрополит Даниил. Той изреди имената и добродетелите и на другите Видински митрополити - Кирил, Неофит, Филарет, както и на починалия негов предшественик - митрополит Дометиан.
БТА