/ БТА
"Вие сте съществената част от българската нация. Вие играете жизненоважна роля за разпространението на нашата култура, език и ценности в Македония. Вие имате нашата непоколебима подкрепа."

Това каза българският вицепрезидент Илияна Йотова по време на изненадваща среща в Скопие с представителите на българската общност в РС Македония.

Йотова обърна специално внимание и на тежкия инцидент с пребития Християн Пендиков. Тя подчерта, че властите в София следят внимателно разследването на този случай. "Не българските документи, а българското самочувствие те правят българин", каза още вицепрезидентът. Присъстващите подкрепиха с възгласи Пендиков и неговото семейство, подчертава местното издание "Вестимакс".

В срещата, която се състоя в българското посолство, участваха известни учени, политици, бизнесмени и граждани.

Македонски министър: Твърденията на Християн Пендиков са глупости

Преди срещата Йотова се поклони пред барелефа на апостола на свободата Васил Левски, който е поставен пред сградата на дипломатическата ни мисия в Скопие. Тя призова "да следват заветите на Левски и да допринасят за напредъка и общото ни бъдеще.

"Правата, за които се бори Левски за актуални и днес. По-специално за българската общност в Македония, която е изправена пред най-различни предизвикателства и борба за своите права, за които България стои непоклатима зад Вас", каза още Илияна Йотова.

Според нея от особена важност е сътрудничеството между българските културни клубове и гражданските организации. Българската общност в Македония има богато културно наследство, което заслужава да се чества и съхранява. Промотирането на българската култура и традиции в Македония ще укрепи българската общност и ще доведе до по-близки отношения между България и Македония, смята още тя. 
БГНЕС