/ dariknews.archive
Сдружението на журналистите в Република Северна Македония и синдикатът на журналистите и работещите в медиите организират протестен марш против нападенията срещу журналисти и оператори, обидите и униженията от страна на политиците, против нелоялната конкуренция и несигурните условия, при които работят журналистите, както и против лошото социално-икономическо положение, съобщават местните медии.

Осъдиха руски журналист задочно на осем години затвор за разпространяване на „фалшиви новини“

Протестът започна пред сградата на правителството и ще завърши пред парламента.

Журналистите заявиха пред правителството, че няма да се извиняват за поставените неудобни въпроси и изпратиха посланието, че автоцензурата е равна на бедност.

"Искаме да отправим няколко послания. Сигурността на журналистите не е на нивото, на което трябва да бъде. Нещата тъпчат на едно място и се влошават. Излизаме на протест, за да попречим тенденциите да се развят в нещо по-страшно. Един колега го гониха със секира, друг колега беше пребит, колежка беше обиждана, друга получи заплахи със смърт. Това стана всекидневие. Не искаме такава атмосфера, искаме да кажем стоп. Това е точният момент да се чуе гласът ни. Тук сме, можем да разговаряме, имаме сериозни искания към правителството и парламента", каза председателят на Сдружението на журналистите Младен Чадиковски.

Издирваният от Русия журналист Христо Грозев разкри къде се намира

Журналистите искат спешно да бъдат приети необходимите закони, които имат значение за техните права и за работата на медиите, както и последователно да се прилагат. Те искат също така политиците и функционерите да уважават журналистите и операторите, да бъде прекратен агресивният държавен пиар, искат по-голяма подкрепа за местните журналисти и медии и зачитане на правата им, както и сигурни условия за работа.
Райна Асенова/БТА