Бившият министър на културата и председател на Комисията по култура и медии в народното събрание Вежди Рашидов е предложил да бъде отпусната пожизнена пенсия от 700 лв. на скулптора проф. Георги Чапкънов-Чапа.

Рашидов връчи почетния плакет на Народното събрание на Антон Дончев

Той е подтикнат от репортажа на NOVA с твореца, излъчен на 11 септември. Седмица по-късно, Рашидов също застана пред камерата на NOVA за едно откровено интервю с Мариян Станков - Мон Дьо. 

„В момента чуваме само „бесим”, „колим”, „трепем”. Аз не съм привърженик, някой да говори от името на народа. Един човек, за да му е мръсна къщата, си е виновен само този човек. Ние всички сме си виновни.

Докарахме си един нечовешки, недиалогичен, неполитически скандал”, заяви Вежди Рашидов в ефира на  „Неделята на NOVA”. Той е на мнение, че на младите в момента, които "не са посадили и едно дърво", ако им дадат кирка, ще избягат. За него младостта е интересно нещо, на младини самият той е бил като днешните младежи.

„Едни хора искат да използват тази прекрасна енергия. Днес се води една много лоша компроматна война. Ние сме жертви на компромати, а не на политики. Всички, които имат пари, създават идеологии. Идеолозите не са един-двама, много са”, смята Рашидов.

Той сподели за разговор с негов познат от малцинството. Питал го на шега защо не е на протест, а той му отвърнал, че ходил, но „давали малко”. „България се е разболяла от омраза. От политическа непоносимост.

Днес приятели се карат заради идеологии, което е абсурдна история, отвратително е. Никога не съм харесвал политиката, ако не е градивна, не ми носи дивиденти. Ако тази политика не ми носи решение, от което аз и моите близки да сме по-щастливи, ако тя не ми пази държавата, където аз да дишам спокойно”, смята депутатът.

Рашидов в отворено писмо до Румен Радев: Извадете държавата от врящия котел

Според него, когато човек поиска, трябва да може и три пъти да даде. Искат се оставки, но не се знае защо се искат. „Защото някой им го е казал”, отсече Рашидов. Той сподели защо се е отказал от мандата си като министър.

„Премиерът ме пита за мотиви, казах му - рак, КТБ, които откраднаха моите пари, и липса на мотивация. 60 години не са ремонтирани театрите. 10 успях да отремонтирам. Кой театър убих? Аз вкарах България в Лувара. Кукузелите кога са пяли в Нотр Дам?

Три дена пих с директора, докато го убедя да вкара ортодокса в католически храм. Казвам това не, за да се хваля, а защото изпитвам гордост, изпитвах щастие, е мога да го направя”, обясни той.

Рашидов сподели, че с Борисов вече не се чуват често, тъй като „други хора го съветват”. Преди половин година бившият министър е дал на премиера всички свои съвети – подчертал е, че „червеите изяждат ябълките отвътре навън”.

„Той не е мутра, аз го познавам много отдавна. Тази мантра се върти от години. Нищо общо няма със СИК, знам с кого има общо. Помня още на времето, че работеше усилено и си изкара едни пари от честен и легален бизнес. Момчето си ги печелеше от работа.

Вежди Рашидов: БАН не е институция за политически шантаж

Той е симпатяга, мачо, наложи се в пространството, хората го обикнаха, защото е народняк. Той е един от тях, какво искаме от него. Все едно да искаме от Христо Стоичков да бъде философ. За какво му е да има акъл, той има златен крак. Колко българи имат такъв крак?”, попита Рашидов.

Рашидов сподели за срещата си Кеворк Кеворкиян и приятелството си с него. Той е първият човек, който го кани в телевизията, един от първите, които виждат таланта на Вежди.

Определя го като вълк единак с безброй словестни битки. "Нито една не си струва. въпреки, че имам физиономия на темерут, душата ми не е агресивна. Гледал съм да помогна, ако мога. Ако не, поне да не вредя", сподели той.
nova.bg