"Предвид вече посребрялата ми коса и бялата ми брада на мен се падна да открия 48-то НС. Някои казват, че с възрастта човек помъдрява, други - че само тялото остарява. Живях дълго, видях много, и все още търся отговори."

Това заяви след откриването на 48-ото Народно събрание Вежди Рашидов, който председателства заседанието като най-възрастния народен представител.

Новите 240: Депутатите от 48-ото Народно събрание положиха клетва

"Седейки днес пред вас си спомням как като малко момче мечтаех да открия света. Как дойдох в големия град да се изуча, борих се да побеждавам. Спомням си началото с дългата коса, наказанието, смяната на имената. Помня революцията на палатките, градинката Кристал, Града на истината, мразовитата зима на 1997 г., когато носихме чай на барикадите", сподели спомените си 70-годишният депутат.

"Помня протестите и хората зад мегафоните. Сега стоим всички тук заедно след поредната тежка кампания - едни чегъртани, други обидени, трети забравени, четвърти обругавани, пети анатемосвани. И пак се чудим защо и на къде? Последните месеци се потопихме в реки от речи и опорки, заляхме всичко с обиди в опити да докажем правотата си. Моля ви, мислете колеги! Най-лесният път е агресията и отрицанието, но агресията ражда само агресия и отрицанието води само до отрицание на отрицанието. До кога така?!, запита най-възрастният депутат в настоящия парламент.

Знам, че потънали в кризи и проблеми губим посоката си - днес е токът, утре хлябът, после война. Объркани така, затъваме все по-дълбоко в антиутопия, в която войната е мир, свободата - робство, невежеството - сила.

Десисава Атанасова: Ще се стремим към съгласие в парламента и мир в страната

На тази висока трибуна да помним, че всеки има живот, близки и достойнство, а зад нас стоят хиляди хора със своите мечти и надежди. Да се борим, но да не се убиваме", призова още Вежди Рашидов.

Моля ви, колеги, мислете! Всички сме различни, но само от нас зависи какво ще сътворим от всичко това. Моля със смирение за разум и помирение.

И пак ви моля, колеги, мислете! Нека Бог да пази България!", завърши словото си депутатът.